Objavljeno: 11.2.2003

Halcom z rekordnim dobičkom in predstavljenimi novimi izdelki

Podjetje Halcom Informatika je v Sloveniji znano predvsem po izdelku E-Banka na katerem temeljijo rešitve za elektronsko bančništvo v več slovenskih in sedaj tudi tujih bankah. Med najbolj znane sodita Proklik Nove Ljubljanske banke in Abankin Abacom za poslovanje s pravnimi osebami. Poleg neposrednih rešitev ponujajo tudi tako imenovan Electronic Banking Bureau (EBB), pri katerem bankam ponujajo elektronsko bančništvo kot storitev preko lastnega centra. Ta rešitev je uspela predvsem v Bosni in Hercegovini, kjer je v center EBB Sarajevo vključenih že šest bank, v lanskem letu pa jim je uspel tudi prodor na srbsko tržišče, kjer so uspeli v pol leta implementirati E-Bank v treh večjih bankah in sicer Komercijalni banki Beograd, Novosadski banki in jugoslovanski podružnici HypoVereinsBank; poleg tega pa so ustanovili tudi center EBB v katerega so se vključile tri manjše banke in Vojvođanska banka, ki sodi med večje v Evropi.

Vsi ti uspehi so Halcomu pripomogli k 240 milijonih tolarjev dobička, kar pomeni 24-odstotno rast. Celoten dobiček so pri Halcomu namenili v povečanje kapitala podjetja in nadaljnji razvoj, s čimer so v zadnjem letu povečali vrednost družbe za več kot 60 odstotkov. Kar 70 odstotkov Halomovega prihodka predstavljajo lastne rešitve, večjih del preostalih prihodkov pa pade na pametne kartice in čitalce, ki jih dobavljajo svojim strankam. V sklopu družbe deluje tudi agencija za izdajanje digitalnih certifikatov, ki jih je doslej izdala že 31 tisoč.

Ena večjih Halcomovih novosti s tehnološkega področja je izdelek, imenovan Hal E-Forms, ki služi oblikovanju elektronskih obrazcev in delo z elektronsko podpisanimi dokumenti. Rešitev temelji na opisnem jeziku XML, za varnost pa je poskrbljeno z uporabo pametnih kartic. Zaradi XML-a je rešitev neodvisna od siceršnje infrastrukture, ki jo podjetje uporablja. Zaenkrat so Hal E-Forms implementirali v Abanki, pri Halcomu pa imajo z izdelkom še velike načrte v tem in prihodnjem letu, tako doma kot v tujini. Poleg E-Forms pa pri Halcomu pripravljajo še rešitev za arhiviranje digitalno podpisanih elektronskih dokumentov, ki bo pripravljena še letos.

Sicer pa je bilo ob predstavitvi poslovnih rezultatov govora tudi o nedavnem tretjem razpisu Davčne uprave za vzpostavitev elektronskega davčnega poslovanja, na katerem so Halcomovo vlogo še tretjič zavrnili in ponovno izbrali Hermes SoftLab. Direktor Halcoma Matjaž Čadež je povedal, da nameravajo ponovno vložiti pritožbo, saj jih je DURS ponovno zavrnil iz proceduralnih vzrokov in njihove vloge sploh ni ocenil. Kot se je izrazil Čadež, imajo pri Halcomu namen vlagati pritožbe dokler jim DURS ne bo ocenil njihove vloge, pa četudi bi bila ocena slabša.

http://www.halcom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji