Oglasno sporočilo
Objavljeno: 30.4.2020 09:10

HC Cloud je ena najboljših praks oblačnega okolja

V podjetju HC Center so po 10 letih popolnoma prenovili IT-infrastrukturo za potrebe oblačnih storitev blagovne znamke HC Cloud. Ta se nahaja v več podatkovnih centrih. Robert Puh, tehnični direktor podjetja, nam je zaupal, kako je potekala prenova sodobnega IT oblačnega okolja.

Zakaj ste se odločili za prenovo podatkovnega centra in IT infrastrukture?

Novo IT okolje smo najprej postavili na drugi lokaciji, torej v drugem podatkovnem centru, nato pa vanj preko hitrih optičnih povezav, za katere smo tudi poskrbeli, da so podvojene, preselili vse virtualne stroje in storitve. Migraciji je sledila celovita prenova prvega podatkovnega centra in postavitev novega IT-okolja. Zdaj imamo res sodobno okolje, v katerem nudimo storitve programske opreme, platform in IT-infrastrukture iz oblaka pod blagovno znamko HC Cloud.

Kako zahtevna pa je bila selitev?

K sreči je vse potekalo mirno, hitro in enostavno. Nanjo smo se namreč temeljito pripravili. Uporabljali smo vrhunska orodja družbe, ki so omogočila brezšivno povezavo med starim in novim okoljem HPE SimpliVity ter selitev virtualnih strojev in storitev. Stranke selitve sploh niso zaznale, kar je v mojih očeh izjemen dosežek

Kako hitro ste opravili selitev podatkovnega centra?

V enem dnevu. V bistvu smo več časa porabili za ureditev optičnih povezav na posamezni lokaciji, te so redundančne in podvojene po dveh trasah, kot za samo selitev. Smo se pa nanjo temeljito pripravili, za pripravo smo porabili teden dni.

Kakšna oprema deluje v novih podatkovnih centrih?

Staro klasično postavitev strežnikov in sistemov hrambe podatkov, ki so zavzemali veliko prostora in porabili ogromno električne energije v podatkovnem centru, je zamenjala visoko konvergenčna infrastruktura (HCI). Izbrali smo rešitev HPE SimpliVity, ki nam na majhnem prostoru omogoča izjemne izkoristke opreme. Oprema, ki je prej zasedala dve strežniški omari, danes zaseda le strežniški prostor višine 4U. Izjemne prihranke prostora in energije pa dopolni še bistveno poenostavljeno upravljanje. Ob zamenjavi strežniškega in podatkovnega okolja smo zamenjali še vso mrežno infrastrukturo v podatkovnem centru z rešitvami ponudnika Aruba Networks.

Kakšne storitve nudi vaš oblak?

V oblaku HC Cloud tečejo pretežno storitve za stranke, kot so različne oblike virtualizacije, digitalizacije poslovnih procesov, programska oprema kot storitev in varnostne kopije. V zadnjih tednih je znaten porast števila virtualiziranih namizij, kar je predvsem posledica koronavirusa in povečanega obsega dela od doma, ki so ga uvedla številna podjetja. Nekatere storitve iz oblaka zahtevajo podporo in spremljanje v načinu 24/7, kar z visoko konvergenčno infrastrukturo lažje zagotavljamo. Vse storitve izvajamo po standardu ISO 27001.

Kakšna je energetska varčnost opreme?

Gosta strežniška oprema in integriran omrežni del porabijo bistveno manj energije kot tri ločene rešitve. Poraba elektrike je upadla skoraj za polovico, saj po prenovi podatkovnega centra račun za električno energijo dveh lokacij dosega le višino starega računa ene lokacije in njene infrastrukture.

Mar gredo nižji stroški za energijo na račun manjših zmogljivosti?

Nikakor. IT-oprema je iz leta v leto zmogljivejša. Zmogljivosti nove opreme so bistveno večje v primerjavi s staro. Tudi če je strežnikov manj, lahko čez palec ocenim, da je delovanje storitev za okoli 1,5-krat hitrejše, odvisno od posamezne storitve. Še bistveno več so pridobile aplikacije in storitve, ki uporabljajo veliko zapisov podatkov, saj rešitev HPE SimpliVity uporablja le bliskovito hitre pogone SSD.

Kaj pa področje hrambe podatkov, kako je prenova opreme vplivala nanj?

Navdušeni smo nad zmožnostjo stiskanja in varovanja podatkov, ki je že vgrajena v novo opremo. Rešitev HPE SimpliVity premore namensko kartico, ki skrbi za kompresijo in deduplikacijo podatkov v realnem času, v praksi zato dosegamo stiskanje podatkov v razmerju 40 : 1 in znatne prihranke prostora na diskovnih poljih. Vse storitve v podatkovnih centrih privzeto varnostno kopiramo vsako uro, lahko pa tudi pogosteje, če to zahtevajo stranke.

Je moderen podatkovni center privlačna vaba za nove stranke?

Vsekakor. Sploh v luči dejstva, da smo uspeli znižati stroške obratovanja in upravljanja ob hkratnem dvigu nivoja storitev.

Kako zahtevno pa je upravljanje dveh podatkovnih centrov?

Po zaslugi upravljavskih rešitev, ki so del HPE SimpliVity, sta upravljanje in nadzor novega okolja močno poenostavljena. To se pozna v izjemnih prihrankih časa zaposlenih – vso opremo v podatkovnem centru upravljamo iz ene konzole, tudi virtualizirana okolja. Rešitev se z razlogom imenuje SimpliVity.

www.hc-center.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji