Objavljeno: 8.7.2009

Hekerji imajo raje datoteke PDF kot DOC

Po večletni prevladi okužb datotek pisarniške zbirke Microsoft Office, bolje rečeno programa Word in njegovih datotek .DOC, se je v letošnjem letu močno povečalo število usmerjenih napadov, ki svoje škodljive kode širijo večinoma preko datotek oblike PDF.

Kot poroča finski ponudnik varnostnih rešitev F-Secure, se je v drugem četrtletju letos, močno povečalo število usmerjenih napadov s pomočjo dokumentov PDF. Gre za napade, kjer je datoteka posebej pripravljena za prejemnika z namenom okužbe njegovega računalnika. Od 663 usmerjenih napadov, ki jih je zabeležil F-Secure, jih je bila skoraj polovica (48%) izvedenih z uporabo datotek s končnico PDF. Z doslej najbolj priljubljeno obliko, DOC, namenjeno programu Microsoft Word, pa je bilo izvedenih 34 odstotkov napadov.

Datoteke PDF pridobivajo na priljubljenosti predvsem zato, ker mnogi uporabniki nadgradijo samo Microsoftove programe (preko funkcije Windows oziroma Microsoft update), programov ostalih proizvajalcev pa ne. Prav tako je najbolj priljubljen pregledovalnik datotek PDF, Adobeov Acrobat Reader v preteklem letu premogel veliko število varnostnih lukenj, ki so jih napadalci s pridom izkoriščali. Adobe je sicer objavil, da bo odslej popravke objavljal drugi torek v mesecu, tako kot Microsoft. To bo poenostavilo delo vzdrževalcev računalnikov, saj bodo hkrati lahko namestili vse popravke.

www.f-secure.com

www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji