Objavljeno: 7.11.2002

Hermes SoftLab ne bo odpuščal!

Iz Hermes SoftLaba so se odzvali na naša vprašanja povezana s pisanjem dnevnika Finance o tem, da naj bi največji slovenski proizvajalec programske opreme letos pridelal izgubo. Kot odgovarja direktor operacij podjetja Marko Kompare, v podjetju ne bodo odpuščali, osrednji del podjetja, HSL d.d. pa tudi ne bo pridelal izgube. Celotna skupina Hermes SoftLab bo letos sicer morda zabeležila izgubo, vendar naj bi bila le-ta zgolj posledica strogih računovodskih standardov, po katerih se investicije v razvoj programske opreme štejejo kot običajni stroški. Marko Kompare celo razlaga, da v kolikor bi pri Hermes SoftLabu namesto v razvoj programske opreme vlagali v izgradnjo proizvodnih hal, izgube zagotovo ne bi bilo.

Kljub temu pa Kompare priznava, da je kriza v računalniški in tudi drugih industrijah terjala precej, saj so morali že večkrat tekom leta znižati napovedi o prihodku in dobičku. Kljub temu ocenjujejo, da bodo njihovi letošnji prihodki znašali 37 milijonov evrov, kar se jim zdi nadpovprečen znesek v primerjavi s podobnimi podjetji v Evropi.

Direktor operacij Kompare je tudi zanikal, da naj bi dodaten vzrok za slabše poslovanje bila nagla širitev podjetja, ki je v dobrih dveh letih podvojilo število zaposlenih. Dodal je, da imajo v skupini Hermes SoftLab vpeljane sisteme za obvladovanje rasti, vendar so se v času krize tržne razmere tako korenito spremenile, da so presenetile celotno industrijo. Prav tako je Kompare zagotovil, da podjetje ne bo odpuščalo, vendar pa da trenutno ne zaposlujejo novih kadrov, razen v primerih nekaterih zelo specialziranih profilov. Sicer pa ocenjuje, da bi Hermes SoftLab lahko že v naslednjem letu ponovno pričel zaposlovati, v kolikor se bodo, seveda, razmere na trgu nekoliko izboljšale in v kolikor bodo njihova prizadevanja za pridobitve novih poslov dovolj uspešna.

Zmanjševanje dobička seveda spremlja tudi zmanjševanje stroškov, vendar Marko Kompare poudarja, da je zmanjševanje stroškov poslovanja pri Hermes SoftLabu le del aktivnosti v boju proti krizi; tako so se osredotočili tudi na dvig produktivnosti in prihodkov. K temu sodi tudi pridobivanje novih poslov, pri čemer Kompare razlaga, da se trudijo povečati sodelovanje z največjim operaterjem mobilne telefonije, Vodafoneom, s katerim trenutno sodelujejo pri nekem manjšem projektu. Projekta uvedbe elektronskega plačevanja dohodnine in davka na dodano vrednost, kjer je v pripravi na davčni upravi nov razpis, pa na podjetju niso želeli komentirati.

http://www.hermes-softlab.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji