Objavljeno: 1.3.2003

Hewlett-Packard z vezji za podporo 128 procesorjev Itanium

Družba Hewlett-Packard je napovedala nov sistemski nabor za podporo procesorjev Itanium z imenom sx1000 Pinnacles, s katerim bodo v okolju Unix podpirali delovanje 8 do 64 procesorjev. Poleg tega so razvili nov način pakiranja procesorjev Itanium, s katerim lahko v eno ležišče namestijo po dva procesorja.

Z novimi vezji sx1000 bodo lahko gradili strežnike s 64 ležišči za procesorje Itanium ali PA-RISC, kar pomeni 128 procesorjev. Novi model PA-8800 (Mako), ki naj bi ga začeli proizvajati prihodnje leto, ima na isti silicijevi rezini dve procesorski jedri, procesorje Itanium pa bodo pakirali v ohišje mx2 Hondo, v katerem si bosta po dva delila iste priključke.

Najmanjši sistem z vezji sx1000 bo osem-procesorski, pojavil pa naj bi se sredi leta. Naslednik vrhunskega strežniškega sistema Superdome pa naj izdelali v drugi polovici leta - s tretjo generacijo procesorjev Itanium Madison.

Kljub naraščajoči programski podpori za 64-bitne procesorje Itanium pa še vedno ni povsem jasno, ali bo res postal tako splošno razširjeni, kot pri družbi Intel pričakujejo. Družba Sun, ki proda največ strežnikov Unix, se je namreč usmerila v razvoj lastnih procesorjev UltraSparc, družba IBM pa si prav tako veliko obeta od lastnih procesorjev Power5.

Hewlett-Packard namerava čez dve razvojni generaciji prenehati s proizvodnjo lastnih procesorjev PA-RISC in celotno ponudbo oblikovati okoli procesorjev Itanium družbe Intel.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji