Objavljeno: 4.10.2001

Hewlett-Packardova jesen

Jesen je za veliko proizvajalcev tisto obdobje, ki ga izkoristijo za predstavitev novih izdelkov in obogatitev svoje ponudbe. To že vrsto let velja tudi za Hewlett-Packard, letos pa je temo trendu sledila tudi zagrebška pisarna Hewlett-Packard, ki pokriva Slovenijo. Novinarji smo bili tako prisotni na do sedaj največji predstavitvi HPjevih novosti v Sloveniji.

Največ novosti je med brizgalnimi tiskalniki. V profesionalnem rangu serije 9xx je bilo slišati o najzmogljivejšem modelu Deskjet 995c, ki je kakovostno enak do sedaj vrhunskemu modelu 990c, vendar ima vgrajen sprejemnik Bluetooth. S prenosnimi ali ročnimi računalniki je moč nanj tiskati z razdalje do 10 metrov. Nov je še model 960c in 940c, ki sta nekoliko počasnejša (in brez Bluetootha), novosti pa so tudi v manj kakovostnih serijah 8xx in 6xx, kjer je najmanj zahtevnim na voljo model Deskjet 656c. Poslovnim uporabnikom je po novem namenjena nova serija Color Inkjet CP (cp1160 in cp1700). Ti tiskalniki imajo večje barvne kartuše, večje kasete za papir, namenjeni so bolj pogosti uporabi, vsi pa imajo vgrajeno možnost dvostranskega tiska. Modeli cp1700 so velikosti A3+. Slišati je bilo tudi o zanimivih tiskalnikih serije Photosmart, vendar je o konkretnih izdelkih še prekmalu govoriti.

Med laserskimi tiskalniki je novost samo ena - Laserjet 1000w, ki pomeni HPjev odgovor za najnižji cenovni razred. Model 1200, ki je bil do sedaj najcenejši Laserjet, je bil namreč za ta razred predrag. 1000w bo predvidoma stal 400 evrov.

Nekaj novosti je med digitalnimi fotoaparati, kjer je HP v ZDA med vodilnimi ponudniki. Kot vse kaže se je to namenil postati tudi v Evropi. Videli smo fotoaparata Photosmart 318 in 715, pri čemer je predvsem model 318 zanimiv zaradi svoje preprostosti in nizke cene, ki je predvidena zanj.

Hewlett-Packard je izredno močan na področju risalnikov, čeravno zaradi specifičnosti tega tržišča to marsikdaj spregledamo. Tokrat so novost modeli 10ps, 20ps in 50ps, ki vsi po vrsti tiskajo s šestimi barvami in seveda razumejo Postscript. Model 10ps je namenjen neodvisnim grafičnim delavcem, model 20ps pa je nekoliko boljši v rokovanju s papirjem, vključuje pa tudi programski strežnik RIP. Vrhunec je model 50ps, ki vključuje programsko opremo podjetja Heidelberg. HP zagotavlja da zmorejo vsi trije modeli natisniti do 90 odstotkov barv Pantone.

Kljub temu, da je HP (tudi v luči načrtovanega prevzema Compaqa) že skoraj nameraval ukiniti proizvodnjo osebnih računalnikov, smo na predstavitvi videli tudi nekaj novosti s tega področja. Nekoliko je izboljšan in pomlajen prenosni računalnik Omnibook 6100, zanimivo pa je še, da je ukinjena serija domačih računalnikov Brio. Po novem se vsi HPjevi računalniki imenujejo Vectra, modeli za domačo uporabo pa se še vedno razlikujejo po drugačni, bolj všečni zunanjosti.

HP dokazuje, da je podjetje še vedno izredno močno in da njihov razvojni oddelek dela s polno paro. Žal pa tudi v računalništvu tehnologija ni vse. Veliko je odvisno od prodaje, stroškov in splošnega stanja na tržišču. In prav to je razlog za prevzem Compaqa o kateri na predstavitvi sicer ni bilo veliko govora.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji