Objavljeno: 20.6.2003

HiGrade poleg prenosnikov tudi z računalniki

Podjetje HiGrade, ki je bilo na slovenskem trgu doslej prisotno le s svojimi prenosnimi računalniki, bo v sodelovanju s podjetjem Avtera razširilo svojo ponudbo na slovenskem trgu. Predstavili so namreč večpredstavni osebni računalnik Xperian, ki bo od septembra na voljo tudi pri nas.

HiGrade Xperian je v osnovi povsem običajen LCD-PC, se pravi računalnik, ki ima vse sestavne dele vgrajene kar v ohišje LCD zaslona. V najšibkejši različici je opremljen s procesorjem Pentium 4 s taktom 2,4 GHz, 256 MB pomnilnika in 60 GB diska. V ohišje je vgrajena tudi kombinirana enota DVD-CD/RW, sposojena iz sveta prenosnikov, iz istega vira pa je tudi ATIjev grafični procesor Radeon Mobility 9000, ki mu je namenjenih 64 MB namenskega pomnilnika. Zaslon je pri predstavljenem modelu 17-palčen, z ločljivostjo 1280 × 1024, proizvajalec pa načrtuje tudi modele z manjšim (15-palčnim) in večjimi zasloni. Takšnega računalnika seveda ne moremo razširiti z običajnimi karticami PCI, tako da ima Xperian razširitveno režo PCMCIA, ne manjkajo pa tudi sodobni vmesniki za zunanje naprave, kot sta FireWire in USB 2.0. Računalniku je priložena tudi brezžična tipkovnica in miška.

Poleg tega, da je Xperian osebni računalnik, gre tudi za večpredstavno napravo. Vanj so namreč vgrajeni tudi TV sprejemnik, radijski sprejemnik, predvajalnik glasbenih CDjev in filmskih DVDjev, prepozna pa tudi glasbo v zapisu MP3. Posebnost računalnika je v tem, da za razliko od večine za omenjene zmožnosti ne potrebuje operacijskega sistema Windows, ampak ima vgrajen lasten operacijski sistem, ki temelji na Linuxu. Sistem se zažene v 15 sekundah, preklop med posameznimi moduli pa traja le nekaj sekund. Uporabnikom tako za izkoriščanje večpredstavnih zmožnosti naprave ni potrebno nalagati okolja Windows, Xperiana pa lahko krmilimo kar s priloženim daljinskim upravljavcem.

Xperian v Veliki Britaniji v osnovni različici stane 1100 funtov, medtem ko je potrebno za različico s 2,66-gigaherčnim procesorjem, 512 MB pomnilnika, 120-gigabajtnim diskom in DVD zapisovalnikom odšteti 1360 funtov. Cene pri nas še niso znane.

http://www.higrade.com

http://www.avtera.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji