Objavljeno: 29.4.2002

Hitachi in IBM odpirata skupno podjetje za diske

IBM in Hitachi sta sklenila pomemben sporazum o sodelovanju na področju pomnilniških sistemov, s katerim naj bi povečala tržni delež in v končni fazi prehitel danes največjega ponudnika, družbo EMC.

V okviru tega sporazuma bosta podjetij med drugim ustanovili skupno podjetje za proizvodnjo diskov, ki bo imelo sedež v silicijevi dolini. Hitachi bo v novi družbi imel 70-odsotni delež, ob tem pa bo družbi IBM plačal za njegov vložek, proizvodne zmogljivosti, tehnologijo, razvojni oddelek in druge poslovne elemente (recimo marketinške zmogljivosti). Ta korak po mnenju nekaterih analitikov pomeni, da IBM zapušča tržišče diskov, čeprav podrobnosti načrta še niso povsem znane. Hitachi naj bi bil tako zanimali predvsem IBM-ovi 2,5 palčni diski za prenosnike in druge mobilne naprave ter diski SCSI na zgornjem koncu ponudbe, namenjeni za strežniške in pomnilniške sisteme. Za zdaj še ni znano, kakšno usodo naj bi imeli IBM-ovi diski za namizne računalnike, kljub temu da so ti v zadnjih letih uživali največji ugled pri kupcih. Po nekaterih podatkih naj bi Hitachi ta segment opustil, tako kot so to pred časom naredili v svoji lastni ponudbi diskov.

Tržni analitiki in strategi so že dalj časa opozarjali, da IBM razmišlja o opustitvi proizvodnje diskov, saj se ta slabo vključuje v siceršnjo strategijo družbe. Zaradi ostre konkurence so se razmere v zadnjem času na tem področju tudi močno zaostrile, IBM pa je v nedavnem poslovnem poročilu slabe rezultate pripisal zlasti slabim poslovnim rezultatom na področju pomnilniških sistemov. Kljub zapuščanju proizvodnje pa bo IBM še vedno ostal eden največjih kupcev diskov, zlasti za svoje strežniške in pomnilniške sisteme, zato sta se s Hitachijem zavezala, da bosta znaten del svojih potreb pokrivala z nakupi v skupnem podjetju. To za zdaj še nima imena, čeprav nekateri napovedujejo, da bo Hitachi vztrajal pri uporabi svojega imena.

Analitiki poleg tega vidijo to kot prvi korak k nadaljnji poglobitvi sodelovanja, zlasti na področju velikih pomnilniških sistemov, kjer obe podjetji uspešno tekmujeta proti vodilni družbi EMC. Sodelovanje bi pri obeh družbah znižalo stroške in povečalo profitnost, čeprav so tu zaslužki večji kot na področju proizvodnje samih diskov in se IBM-u zaradi tega ne mudi. Govora je tudi na o sodelovanju na področju programskih rešitev za nadzor in upravljanje pomnilniških sistemov.

http://www.ibm.com

http://www.hitachi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji