Objavljeno: 25.5.2003

Hitachi predstavil hitri disk za prenosnike

Japonska družba Hitachi je predstavila Travelstar 7K60 - prvi disk za prenosnike, v katerem se plošče zavrtijo 7200-krat v sekundi. Doslej so se diski v prenosnikih vrteli s hitrostjo do 5400 obratov na minuto, predvsem zaradi sprejemljive glasnosti in relativno nizke porabe energije. Čeprav so nekateri izdelovalci v prenosnike že vgradili diske s hitrostjo vrtenja 7200 obratov na minuto, so bili to diski za namizne računalnike, ki niso bili prilagojeni vgradnji v prenosnike.

Disk 7K60 se vrti za 33 odstotkov hitreje od diskov s hitrostjo 5400 obratov na minuto, kar prispeva tudi k 15-odstotnemu izboljšanju prenosa podatkov in 20-odstotno manjšemu povprečnemu dostopnemu času. To so dosegli z vgradnjo manjšega nosilca bralno-zapisovalne glave, kar med drugim zagotavlja za 11 odstotkov manjšo porabo energije in povečanje gostote zapisovanja za 3,5 odstotka. Zaradi novega mehanizma so novi diski tudi za 25 odstotkov bolj odporni proti udarcem.

Disk z oznako 7K60 shrani do 60 GB podatkov na dve stekleni plošči, z gostoto 50 gigabitov na kvadratni palec oziroma 8 gigabitov na kvadratni centimeter. Povprečni dostopni čas je 10 milisekund, disk pa ima maso 95 gramov. Pri Hitachiju so z enako tehnologijo sestavili tudi disk 5K80 z zmogljivostjo 80 GB, ki pa se zavrti zgolj 5400-krat na sekundo.

http://www.hitachi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji