Objavljeno: 23.8.2002

Hitrejši AMDji, cenejši Inteli

AMD in Intel sta konec avgusta zopet skoraj sočasno potegnila nove poteze v bitki za prevlado na področju procesorjev. AMD je tako predstavil nove različice procesorjev Athlon XP, ki prvič v resnici presegajo frekvenčno mejo 2 GHz. Novi modeli tako delujejo s takti 2 in 2,133 GHz, vendar bosta uradno nosila oznaki Athlon XP 2400+ in Athlon XP 2600+. AMD torej ostaja zvest svojemu načinu označevanja, ki doslej povzročil kar nekaj polemik.

Novi procesorji si narejeni na podlagi 0,13-mikronskega jedra Throughbred, ki je bil uporabljen tudi v dosedanjem procesorju Athlon XP 2200+. Cene novih modelov so 193 dolarjev za Athlon XP 2400+ in 297 dolarjev za zmogljivejši Athlon XP 2600+. Prvi testi že kažejo, da so novi procesorji zopet najhitrejši na trgu. Vsaj začasno.

Kajti na odgovor ne bo treba dolgo čakati. Intel bo že v kratkem predstavil novo različico Pentiuma 4, ki bo deloval s taktom 2,8 GHz, s čimer so pohiteli v primerjavi z dosedanjimi načrti, da bi ohranili frekvenčno >>varnostno razdaljo<< od od glavnega tekmeca. Intel namčre trenutno obvladuje kar 82,8% trga, kar je več, kot pred letom dni. Kljub temu je Intelov korak prodajalce nekoliko presneti in marsikje hitijo s praznjenjem zalog počasnejših modelov, ki so ponekod na voljo celo za nižjo ceno od nabavne, ki jo Intel priznava partnerjem.

V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo še nekaj novih iteracij procesorjev iz obeh taborov, čeprav bo proti koncu leta najbrž glavna zvezda AMD-jev prvi 64-bitni procesor z delovnim imenom Clawhammer.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji