Objavljeno: 21.6.2003

Hitrejši internet

Raziskovalci univerze California Institute of Technology razvijajo novo različico internetnega protokola TCP, ki bo omogočal precej hitrejše prenose podatkov. Protokol Fast TCP (Transmision Control Protocol) naj bi deloval na obstoječi infrastrukturi, vendar omogočal hitrejše delovanje.

Dosedanji protokol TCP deluje tako, da podatke razdeli v majhne, 1.500 bytov dolge pakete, ki jih nato pošilja od vira do ponora. Pri vsakem poslanem paketu pri tem čaka na potrditev o pravilnem prejemu, kar pomeni, da lahko že majhne motnje na poti med virom in ponorom močno upočasnijo prenos podatkov.

Novi protokol Fast TCP pa deluje tako, da na strani pošiljatelja v strojni ali programski opremi meri čase, ki so potrebni za prenos paketov in s tem prilagodi hitrost oddajanja novih paketov. S tem se zmanjša število napak in prenos deluje hitreje ter bolj tekoče. Delovanje novega protokola naj bi imelo zlasti velik vpliv na kvaliteto prenosa pretočnih vsebin, kot so pretočni video posnetki, kjer je kakovost predvajanja neposredno odvisna od kakovosti tekočega prenosa podatkov.

Dosedanji rezultati v projektu Fast TCP so nadvse spodbudni, saj so pri testiranji okoli 10tih sistemov raziskovalci dosegli tudi do 6.000 krat večjo prepustnost podatkov med virom in ponorom, pa tudi v povprečju so rezultati nadvse zanimivi. Univerza Caltech se že dogovarja s predstavniki industrije, zato menijo, da bi lahko uporabo sistema Fast TCP videli že v letu 2004.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji