Objavljeno: 15.7.2006

Hitri Core 2

Intel bo svojo novo linijo procesorjev Core 2 uradno predstavil šele 27. julija, vendar je prve primerke procesorjev že razposlal na testiranje. Sodeč po odzivih je podjetju končno uspel veliki met, saj je očitno znova zasedel prestižno mesto izdelovalca najzmogljivejših namiznih procesorjev.

Mikroarhitektura Core pomeni dokončen Intelov umik iz vojne megahercev, ki sami po sebi ne povedo kaj dosti o dejanski hitrosti procesorjev. Družino Intel Core 2 Duo, ki bo po relativno kratkem času nasledila Core Duo, sestavljata dva tipa procesorjev: prvi je primernejši za namizne (nastajal je pod razvojnim imenom Conroe), drugi pa za prenosne računalnike (Merom).

Medtem ko bomo na Merom morali zaenkrat še nekoliko počakati, saj bo tudi uradna predstavitev prišla na vrsto nekoliko kasneje, so prva merjenja procesorja Conroe že na voljo. V praktično vseh preizkusih je prekosil procesor AMD Athlon 64 FX-62, ki je doslej veljal za najhitrejšega med procesorji za osebne računalnike.

Trenutno najzmogljivejši procesor se bo uradno imenoval Intel Core 2 Extreme X6800 (v času razvoja Conroe XE). Vsi ostali primerki bodo nosili ime Intel Core 2 Duo, razlikovali pa se bodo po oznaki (E6700, E6600, E6400 in E6300). Frekvence se gibljejo med 1,86 (E6300) in 2,93 (X6800) GHz, drugonivojskega predpomnilnika je 2 ali 4 MB, frekvenca prednjega vodila pa znaša 1066 MHz.

Poleg hitrosti se lahko novi procesorji pohvalijo s še eno pozitivno lastnostjo, ki doslej ni bila značilnost Intelovih čipov. Porabijo namreč relativno malo električne energije in se posledično tudi manj grejejo.

http://www.intel.com/products/processor/core2

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji