Objavljeno: 2.10.2012

HP ElitePad 900 želi med tablično elito

Hewlett-Packardu je z nakupom družbe Palm in kasnejšo ukinitvijo tablic TouchPad morda naredil eno največjih napak v svoji zgodovini, toda zdaj se želijo javnosti odkupiti z novo tablico imenovano ElitePad 900, ki bo sodila v sam vrh ponudbe na tem področju.

Z novo tablico, ki temelji na Intelovih procesorjih in okolju Windows 8, ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, saj nudi neprimerno večjo razširljivost, prilagodljivost in nadzorljivost, kot neposredni tekmeci, tisti z okoljem Windows 8 kot tudi Google Android in celo Apple iOS.

ElitePad 900 ima vgrajen 10,1-palčni zaslon IPS z ločljivostjo 1280 x 800 pik ter steklom Gorilla Glass 2. Celoto poganja procesor Intel Atom (Clover Trail), opremljen z najmanj 2 GB RAM in izbiro med 32 GB in 64 GB veliko enoto SSD. Tablica je debela 9,2 mm in tehta okoli 680 gramov, ohišje pa je v večjem delu narejeno iz trpežnega aluminija.

Med osnovno opremo tablice srečamo razmeroma malo priključkov. Tu sta najprej dve video kameri, 8 milijonov pik na zadnji strani z možnostjo snemanja video posnetkov v polni ločljivosti HD in taka za video konference na prednji strani, prav tako v polni ločljivosti HD. Vgrajeni so vmesniki Wi-Fi, bluetooth in opcijsko tudi podpora za telefonijo (3G, 4G), poleg podnožja za razširitve pa srečamo samo še režo za kartice microSD.

ElitePad 900 se od drugih tablic razlikuje zlasti po možnostih za razširitev s številnimi "srajčkami" imenovanimi Smart Jackets, priklopnimi postajami in zunanjimi vmesniki. Prva možnost je razširitvena srajčka, ki se povezne okoli tablice in ji doda nekaj milimetrov v vsako smer, pri čemer uporabnik dobi dva vmesnika USB, izhod HDMI, režo za kartico SD polne velikosti in predvsem dodaten akumulator. Ta omogoča tablici dodatnih 8 ur delovanja, kar skupno pomeni kar 18 ur zaloge, če upoštevamo še akumulator vgrajen v samo tablico.

Druga srajčka Smart Jacket spremeni tablico v pravcati prenosnik, saj poleg dodatnih vmesnikov prinaša predvsem vgrajeno tipkovnico, s čimer lahko celoto lažje uporabljamo pri obdelavi poslovnih dokumentov.

Na voljo bo tudi posebno stojalo za tablico, ki premore tudi štiri vrata USB, omrežni priključek, vmesnika VGA in HDMI, hkrati pa služi tudi kot napajalnika za akumulatorje. Kdor ne želi ničesar od naštetega si lahko omisli posebne kabelske podaljške, s katerimi tablici dodajamo trenutno potrebi dodaten vmesnik, pa naj gre za vrata USB, ožičeni vmesnik, vmesnik VGA ali pa HDMI izhod. Možnosti za prilagajanje je torej ogromno. Za doplačilo si je možno omisliti tudi pero kot alternativo krmiljenju programov s prsti, nekoliko kasneje pa bo na voljo tudi dodatno ohišje, ki je še posebej trpežno na udarce in slabe delovne razmere.

HP je v paket vključil še nekaj koristnih programov, kot sta CyberLink Media Suite za upravljanje vseh vidik večpredstavnih vsebin ter beležnica Evernote. ElitePad je neposredno združljiv z brezžičnim načinom tiskanja HP ePrint, ki med drugim ponuja dostop do tiskalnikov na skoraj 24.000 lokacijah po celem svetu (hoteli, letališča,...). Posebej pa poudarjajo, da je ElitePad 900 v celoti nadzorljiv sistem s strani služb IT, podobno kot standardni osebni računalniki, denimo prek paketa LANdesk Management Suite.

ElitePad 900 bo prišel v prodajo januarja 2013, tedaj pa bo znana tudi cena. Neuradno je bilo na predstavitvi slišati, da bo za osnovni model v ZDA potrebno odšteti 700 dolarjev.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji