Objavljeno: 30.5.2005

HP in Microsoft s sistemom NIS

Hewlett-Packard in Microsoft sta v HPjevem Invent Centru pri Ženevi predstavila rešitev za National Identity System (NIS). Gre za celosten sistem, ki omogoča zajem osebnih in biometričnih podatkov o posamezniku, njihovo shranjevanje in tudi izdelavo osebnih dokumentov, bodisi pametnih kartic bodisi s čipom opremljenih potnih listov. Sistem je v prvi vrsti namenjen evropskim državam, pri HPju pa pričakujejo, da bodo z njim dosegli precejšen uspeh, saj računajo, da bo večina zahodnih držav v kratkem sledila zgledu ZDA in zahtevala osebne dokumente z biometričnimi podatki za osebe, ki vstopajo v državo.

HPjev nacionalni identifikacijski sistem omogoča preprost zajem biometričnih podatkov.

Nacionalne zakonodaje s področja osebnih dokumentov, registrov prebivalcev in shranjevanja podatkov so različne, tako da je HPjev NIS zasnovan modularno, posamezni deli pa se lahko prilagodijo posebnostim naročnika. Tako je omogočeno shranjevanje podatkov v več ločenih bazah, v eni skupni bazi ali pa tudi zapis vseh osebnih podatkov v čip na osebnem dokumentu, ne da bi bili podatki shranjeni tudi pri državi, tako da ima lahko uporabnik popoln nadzor nad svojimi osebnimi podatki.

Svoj prispevek so predstavili tudi strokovnjaki podjetja Hermes Softlab.

Informacijski sistem temelji na Microsoftovi tehnologiji .NET, uporablja pa tudi Microsoftovo strežniško opremo BizTalk in MS SQL. Strojno opremo, ki jo uporabljamo za zajem podatkov in izdelavo dokumentov, pa bo ponujal HP v sodelovanju s partnerji.

Eden glavnih partnerjev pri sistemu NIS je slovensko podjetje Hermes Softlab, ki je načrtovalo in razvilo večji del programske opreme. Tudi v prihodnje bo podjetje aktivno sodelovalo pri nadaljnjem razvoju NIS, podjetje pa bo tudi HPjev partner pri specifičnih prilagoditvah sistema na zahtevo kupcev, postavljanju sistema pri uporabnikih, vzdrževanju sistema in svetovanju uporabnikom.

http://www.hp.com

http://www.microsoft.com

http://www.hermes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji