Objavljeno: 19.5.2003

HP in Sun pripravljata nove strežnike z Unixom

Konec leta lahko pričakujemo objavo novih najzmogljivejših strežnikov iz podjetij Hewlett Packard in Sun, s katerimi naj bi se borili proti ponudbi podjetja IBM. Sun bo tako še pred koncem leta predstavil novo generacijo procesorjev UltraSparc IV, s katerimi naj bi bistveno zvišali zmogljivost strežnikov Sun Fire 15K. Novi procesorji bodo namreč vsebovali dve jedri, s čimer bo Sun praktično podvojil število procesorjev v doslej največji različici z 72 procesorji.

Hewlett Packard pa ne stavi le na eno, temveč kar na dve novi tehnologiji. Prva novost je novi procesor PA-RISC PA-8800 z delovnim imenom Mako, ki bo prav tako vseboval podporo za dve jedri, uporabljen pa bo v najzmogljivejših različicah sistemov Superdome. Za zdaj načrtujejo sisteme, ki bodo podpirali do 128 procesorjev z dvemi jedri. Tak sistem naj bi bil v prodaji konec letošnjega leta.

Le malo za tem pa bodo predstavili še sisteme z delovnim imenom Hondo, v katerih bodo ponudili procesorje Itanium, ki so jih razvili skupaj s podjetjem Intel. Uporabljeni bodo procesorji Itanium 2 6M, ki bo manjši in hitrejši od dosedanjih modelov, v letu 2004 pa bodo povečali predpomnilnik z modeli Itanium 2 9 M. Ključ novih sistemov z Itaniumi bo tehnologija mx2, ki bo omogočila uporabo dveh procesorjev na posameznem procesorskem podnožju. Oba sistema bosta uporabljala sisteme Unix in Linux.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji