Objavljeno: 7.11.2002

HP-jeve troedine tablice

Ob predstavitvi Microsoftove nove različice operacijskega sistema Windows XP za tablične računalnike so proizvajalci računalnikov hiteli s predstavitvami svojih izdelkov. Ker gre za povsem nov koncept računalnika, so proizvajalci ubrali več različnih pristopov k zasnovi svojih računalnikov.

Japonsko-nemški Fujitsu Siemens Computer je svojo linijo tabličnih računalnikov Stylistic zasnoval tako, da vsebujejo zgolj zaslon preko katerega je mogoče vnašati podatke z uporabo posebnega pisala in prepoznavo pisave; na računalnik je sicer mogoče priključiti tipkovnico in miško, a je te naprave potrebno dokupiti. Vnos podatkov preko zaslona je sicer primaren način za tablične računalnike, vendar je vprašanje kako bodo tak koncept sprejeli uporabniki, ki so vajeni prenosnikov s tipkovnicami. Tajvanski Acer je tako razvil model tabličnega računalnika, ki je skoraj identičen običajnemu prenosniku, vendar je mogoče zaslon zasukati za 180 stopinj in pisati na njega.

Pri HP-ju pa so ubrali tretjo pot; njihov tablični računalnik Compaq Tablet PC TC 1000 bo seveda imel zaslon preko katerega bo mogoče vnašati podatke in tipkovnico za bolj tradicionalne uporabnike, vendar bo slednjo mogoče odstraniti in uporabljati zgolj monitor. To je uporabno predvsem na sestankih in v drugih primerih, ko je smiselno imeti s seboj vse podatke, hkrati pa čim manj stvari. Poleg odstranljive tipkovnice bo za TC 1000 na voljo tudi priklopna postaja, ki bo tablični računalnik spremenila v nadomestek za namizni računalnik. Sicer pa bo HP Compaq Tablet PC TC 1000 poganjal Transmetin procesor TM5800 s taktom 1 GHz, vseboval bo 256 MB pomnilnika in 20 GB diska. Računalnik bo v ZDA stal 1700 dolarjev, različica z vgrajenim vmesnikom za brezžični ethernet pa bo stala 100 dolarjev več.

Čeprav je projekt tabličnega računalnika zelo močno propagiran, predvsem s strani Microsofta, pa proizvajalci računalnikov niso tako prepričani v njegov uspeh. To kaže tudi HP-jeva poteza, saj je TC 1000 pravzaprav vmesni korak med prenosniki in tabličnimi računalniki, ki hoče zadovoljiti vse uporabnike.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji