Objavljeno: 18.7.2006

HP Memory Spot kot alternativa tehnologiji RFID

Raziskovalci družbe Hewlett-Packard so razvili miniaturne čipe z imenom Memory Spot, ki vsebujejo pravcati mali računalnik v površini gumba za srajce. Prototipni čip vsebuje praktično vse elemente sodobnih računalnikov, vključno s procesorjem, pomnilnikom in brezžičnim oddajnikom, celota pa je tanko majhna in tanka, da jo lahko brez težav nalepimo na rob fotografije, dokumenta ali izdelkov.

Če tovrstni čip približamo združljivemu sprejemniku v računalniku ali mobilnemu telefonu, bi lahko ta v ciljno napravo posredoval celo večpredstavne informacije, kot so zvok in video posnetki. HP-jevi raziskovalci namreč trdijo, da že danes v čip lahko vgradijo med 256 Kb in 4 Mb pomnilnika, ki s ciljnimi napravami lahko komunicira s hitrostjo do 10 Mb/s. Več kot dovolj za predvajanje krajših video posnetkov, kot so reklame za filme.

Pri HP-ju trdijo, da je Memory Spot več kot zgolj alternativa za danes vse bolj priljubljene elektronske oznake RFID. Medtem, ko čipi RFID tipično hranijo le zelo malo informacij, kot so na primer koda izdelka, je pomnilniški prostor čipov Memory Spot za nekaj razredov večji. Raziskovalci tudi menijo, da bi zaradi večje integracije (antena je denimo vgrajena v sam čip) lahko dosegli tudi znatno nižje cene za posamezen čip - predvidoma med 10 in 50 ameriškimi centi na kos. Pa še ta cena naj bi se s časom močno znižala.

Povrh vsega čipi Memory Spot omogočajo, da podatke v čipu po potrebi zbrišemo in ponovno zapišemo, kar ne velja za vse čipe RFID, ki večinoma omogočajo le enkratno zapisovanje podatkov. Tehnologiji se močno razlikujeta v dometu brezžičnega signala. Medtem, ko RFID pri primernih oznakah omogoča detekcijo čipa tudi na več metrih oddaljenosti, je treba čipe Memory Spot domala prisloniti na bralnik, kar pa je ugodno s stališča varnosti podatkov pri brezžičnem prenosu. HP si obeta, da bi tehnologijo lahko uporabili za številne namene, od zdravstva, do elektronske zabave. Kljub vsemu je pred tehnologijo še več let razvoja, preden bo zrela za široko rabo.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji