Objavljeno: 9.3.2004

HP načrtuje tanjše strežniške rezine

Hewlett-Packard je predstavil nove strežniške rezine, ki omogočajo uporabo dvakrat več dvoprocesorskih modulov v istem prostoru, kot doslej. Nove strežniške rezine ProLiant BL30p sledijo zgledu tekmecev, kot so IBM, Sun in Fujsitu-Siemens, ki nudijo precej več rezin na ohišje, kot dosedanji HP-jevi dvoprocesorski izdelki BL20p. V novi izvedbi bo tako HP uspel spraviti do 16 dvoprocesorskih rezin v ohišje višine 6U, uporabili pa bodo najsodobnejše procesorje Xeon >>Prestonia<<. Za primerjavo navedimo, da IBM v svojem sistemu BladeCenter omogoča uporabo do 14 dvoprocesroskih rezin v ohišju višine 7U. Skupno HP tako lahko v strežniško omaro višine 41U spravi do 192 procesorjev v 96 strežnikih. Hewlett-Packard povrh vsega trdi, da bodo novi sistemi cenejši kot dosedanje rezine BL20p.

HP je bil lani s 179 milijoni dolarjev iz prodaje strežniških rezin na drugem mestu za družbo IBM (202 milijona dolarjev), vendar slednjemu tržni delež zaradi močne tržne kampanje hitro raste. HP zato v prihodnosti načrtuje še več novi modelov strežniških rezin, s katerimi se bodo bolj učinkovito spopadali na tem nastajajočem trgu. Analitiki menijo, da bodo strežniške rezine sčasoma izpodrinile dosedanje vgradne (rack mount) strežnike, predvsem pri večjih kupcih. Napovedujejo tudi, da bo letošnje leto na tem področju zaznamovalo hitro padanje cen.

HP je sočasno ob predstavitvi novih strežniških rezin predstavil tudi novo družino strežnikov, namenjeno malim podjetjem. Družina modelov ProLiant ML100 se lahko pohvali s številnimi lastnostmi večjih strežnikov, vendar še vedno zelo nizko ceno. Za razliko od dosedanjih strežnikov nižjega razreda je strežnik zgrajen na namenskem strežniškem naboru Intel, medtem ko imajo drugi večinoma nabore osebnih računalnikov. Nabor zagotavlja večjo prepustnost, pa tudi zanesljivost delovanja, na primer s podporo za pomnilnike ECC. Novinec ima celo vgrajen namenski nadzorniški procesor Integrated Lights-Out (iLO), ki omogoča daljinski nadzor strežnika. Prvi model ProLiant ML110 ima vgrajene procesorje Celeron in Pentium 4 s 1 MB drugonivojskim predpomnilnikom, vodilo PCI Express in pomnilnike DDR 400. Začetna cena je v ZDA le 500 dolarjev.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji