Objavljeno: 31.7.2002

HP največji proizvajalec računalnikov - a za manj kot odstotek

Družbi za tržne raziskave IDC in Gartner sta objavili rezultate o prodaji računalnikov za drugo četrtletje, ki so pokazali, da ima novi HP sicer največji tržni delež pri osebnih računalnikih, vendar mu je Dell tik za petami. Čeprav je Compaq še v začetku lanskega leta prodal več osebnih računalnikov kot Dell, HP pa na tretjem mestu ni veliko zaostajal, je v enem letu Dellov tržni delež ves čas rasel, Compaqov in HP-jev pa padal. To gibanje je ostalo nespremenjeno tudi v zadnjem četrtletju, saj je Dell glede na leto prej povečal prodajo za 15,5 odstotka, novi HP pa je prodal za 16,2 odstotka manj računalnikov kot pred letom dni HP in Compaq skupaj. Kljub HP-jevim napovedim, da bo postal vodilni proizvajalec računalnikov na svetu, pa trenutno kaže, da se bodo morali čimprej rešiti iz težav, sicer jih lahko Dell prehiti že v naslednjem četrtletju.

Tako po Gartnerjevih podatkih znaša svetovni tržni delež novega HP-ja 15,5 odstotka, Dellov pa 14,9; IDC-jevi podatki so do HP-ja še nekoliko bolj strogi, saj jim kažejo le 15,1 odstotek, Dellu pa 14,8. Na tretjem mestu med proizvajalci osebnih računalnikov je sedaj ponovno IBM, na četrtem Fujitstu-Siemens in na petem NEC. Vsi proizvajalci na prvih petih mestih, z izjemo Della, so beležili padec prodaje. Celoten trg naj bi upadel za odstotek v primerjavi z letom poprej, vendar večina tega pade na pleča osebnih računalnikov, saj se je njihova prodaja zmanjšala za okrog 8 odstotkov. Skupno je bilo prodanih 31 milijonov računalnikov. Analitiki so bili nad tako slabim drugim četrtletjem presenečeni in znižujejo napovedi prodaje računalnikov za celo leto. Edino upanje za povečanje prodaje vidijo v vse bolj dostopnih zapisovalnikih DVD.

Na ameriškem tržišču, ki ni kazalo tako velikih znakov padca prodaje, se je Dell odrezal še bolje kot na svetovnem, saj so glede na lansko leto povečali prodajo za skoraj 20 odstotkov in pobrali več kot četrtino trga. HP je pristal na drugem mestu z 18. odstotki, zaradi združitve HP-ja in Compaqa pa se je na lestvici petih največjih proizvajalcev ponovno pojavil tudi Apple.

http://www.hp.com

http://www.dell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji