Objavljeno: 22.3.2002

HP Pluto za Intel McKinley

Hewlett-Packard, partner pri razvoju Intelovih procesorjev IA-64, za novo različico procesorja (McKinley), ki jo je pričakovati konec prve polovice tega leta, pripravlja osnovno vezje s kodnim imenom Pluto.

Pluto je vsebovan v enem samem čipu in je prvo 64-bitno vezje, ki vsebuje tudi podporo za vodilo AGP. Zato je poleg strežnikov primerno tudi za vgradnjo v delovne postaje, kar bo po Hewlett-Packardovem mnenju znižalo ceno sistemov s procesorjem McKinley. Sedanji sistemi zahtevajo za strežnike in delovne postaje ločena osnovna vezja, kar pomeni, da se izdelujejo v manjših količinah in imajo zato višjo ceno.

Nižja cena (do dvakrat nižja od sistemov s sedanjim Itaniumom) pa je le ena od lastnosti, ki naj bi povzročila večjo priljubljenost Intelovih 64-bitnih procesorjev. Druga naj bi bila višja zmogljivost (napovedujejo do dvakrat višjo) in nenazadnje je tu še manjša prostorska potratnost. Sedanji Hewlett-Packardovi strežniki z Itaniumom imajo višino 7U, medtem ko so enaki strežniki z McKinleyom predvideni v višini 2U. Višjo hitrost naj bi McKinley zagotovil s 128-bitno pomnilniško povezavo in tretjenivojskim predpomnilnikom, ki bo sedaj del osnovne silicijeve rezine.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji