Objavljeno: 28.4.2004

HP predstavlja rezine PC

Hewlett-Packard je v okviru svoje iniciative za zmanjšanje stroškov upravljanja z imenom Consolidated Client Infrastructure (CCI) predstavil prve izdelke v obliki rezin PC. Novi sistemi nosijo oznako HP Blade PC bc1000, za razliko od običajnih osebnih računalnikov pa se ne nahajajo na lokaciji uporabnika, temveč so shranjeni na varni lokaciji v podatkovnem centru, poleg strežnikov, kjer jih je mogoče lažje upravljati, nadgrajevati, dodajati ter varovati. Uporabniki namesto računalnika dobijo na delovno mizo tanke odjemalce, ki so prek omrežja povezani z osebnim računalnikom v centru. Na ta način uporabniki ohranijo večino značilnosti in prednosti osebnih računalnikov, hkrati pa upraviteljem zmanjšajo stroške upravljanja.

HP je za zdaj edini proizvajalec, ki se je odločil za tovrstni korak, čeprav bodo ob morebitnem uspehu najbrž sledili tudi drugi. Doslej so proizvajalci konsolidacijo delovnih mest opravljali s tako imenovanimi terminalskimi strežniki, kot sta Microsoft Windows Terminal Server in Citrix Metaframe, vendar imajo tovrstni sistemi poleg številnih prednosti tudi marsikatere pomanjkljivosti, kot je združljivost programske opreme, kar narekuje visoko stopnjo standardizacije. Poleg tega je za tovrstne sisteme treba imeti kar zmogljive strežnike, pa tudi licence za programsko opremo niso prav poceni.

HP-jev Blade PC bc1000 prinaša poleg tega dodatne prednosti, kot je samodejno dodeljevanje novega računalnika, če posamezna rezina odpove, hitrejše nalaganje popravkov ter preprostejša skrb za varnostne kopije. Pri HP-ju trdijo, da odjemalec skladen z CCI lahko zniža stroške do 1.200 dolarjev letno na zaposlenega, kar je za podjetja vsekakor mamljiv podatek. Blade PC bc1000 je sicer le prvi od modelov, ki jih HP pripravlja. Posamezna rezina stane 800 dolarjev (dodatni lahki odjemalec je okoli 350 dolarjev, potreben pa je še monitor), uporablja pa procesorje Transmeta Efficeon TM8000 s taktom 1 GHz, diske velikosti 40 GB in do 1 GB pomnilnika.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji