Objavljeno: 26.6.2002

HP prenavlja ročne računalnike iPaq

Hewlett Packard je predstavil nove modele ročnih računalnikov iPaq, prvič pod svojim okriljem po združitvi z družbo Compaq. Novi ročni računalniki imajo oznako iPaq H3900, zanje pa so značilni predvsem hitrejši in varčnejši procesor, boljši zaslon in nekaj drugih manjših novosti. Zanimivo, da so pri HP-ji za nove iPaqe zadržali enako obliko in zunanjo podobo kot pri dosedanjih modelih H3800. Največja novost je brez dvoma novi Intelov procesor Xscale PXA250 s taktom 400 MHz, ki zamenjuje dosedanje modele StrongArm 1100. Novi procesor nudi večjo zmogljivost, predvsem pa boljši izkoristek dragocene energije, poleg tega pa je programsko povsem združljiv z dosedanjimi modeli. Novi zaslon je mešanica med refleksivnim in navadnim zaslonom z aktivno matriko, po navedbah proizvajalca pa naj bi nudil svetlejšo in bolj kontrastno sliko zlasti v težjih svetlobnih pogojih.

Zanimiva novost je tudi močnejši oziroma dlje segajoči infrardeči vmesnik, zaradi česar je mogoče ročni računalnik uporabljati tudi kot daljinski upravljavec za krmiljenje različnih naprav, od televizorjev, do klimatskih naprav. HP poleg novih iPaqov celo prilaga poseben program družbe Universal Electronics, ki iPaqa spremeni v daljinca. Novi modeli imajo še naprej vgrajeno enoto za pomnilniške kartice SD Card, HP pa napoveduje, da bo kmalu za te enote ponudil tudi periferne enote, med prvimi brezžični omrežni vmesnik. Tudi sicer so pri HP-ju nekoliko izboljšali vgrajene programe, zlasti tistega za izdelavo varnostnih kopij podatkov.

V družini iPaq H3900 se nahajata dva nova modela. Prvi, H3950 ima 32 MB velik pomnilnik ROM, 64 MB RAM in stane 650 dolarjev. Drugi model ima oznako H3970 in ima poleg lastnosti manjšega modela še nekoliko večji pomnilnik ROM (48 MB) in vgrajen vmesnik bluetooth. Zanj je treba odšteti 750 dolarjev, kar je okoli 100 dolarjev več kot pri doslej največjemu modelu H3870. Oba novinca imata povsem enak vmesnike kot dosedanji modeli, tako da lahko zanju uporabljamo obstoječe razširitvene module in dodatke.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji