Objavljeno: 24.4.2003

HP prenavlja strežniške rezine

Hewlett Packard bo v začetku jeseni predstavil nove strežniške rezine z enim procesorjem, ki bodo uporabljale Intelove procesorje Pentium M (Banias), sicer uporabljene v najnovejši prenosnih računalnikih. S tem bodo nadomestili doslej uporabljene ultra varčne Pentiume III, ki delujejo s taktom 900 MHz. Novi Pentiumi M pa delujejo s taktom 1 GHz, vsebujejo dvakrat večji predpomnilnik (1 MB namesto 512 KB) ter podpirajo pomnilnike DDR DRAM. Obenem so procesorji Pentium M zaradi sodobnejše arhitekture pri istem taktu znatno zmogljivejši od procesorjev Pentium III.

S tem korakom so pri Hewlett Packardu ohranili možnost izdelave zelo kompaktnih strežniških rezin, ki prekašajo vse tekmece - v standardno omaro je višine 42U je namreč mogoče vgraditi do 288 enoprocesorskih rezin, medtem ko se najbližji tekmece približa če na polovico te vrednosti. Glavni razlog za uporabo novih Pentiumov M je majhna poraba energije in s tem segrevanje procesorja, zartadi česar so lahko rezine tudi postavljene bližja druga drugi.

Poleg novih enoprocesorskih rezin, ki bodo nadomestile sisteme ProLiant BL10e, bo HP že pred poletjem nekoliko posodobil tudi dvoprocesorske rezine ProLiant BL20p, ki bodo odslej uporabljale procesorje Xeon s taktom 3,06 GHz (doslej 2,8 GHz). Novi procesorji bodo poleg ostalega podpirali hitrejše sistemsko vodilo s taktom 533 MHz, zato upravičeno pričakujejo opaznejši skok pri zmogljivosti.

HP je eden od pionirjev na področju strežniških rezin, ki pa so še vedno razmeroma nove naprave. Podjetje je od januarja 2002 prodala okoli 20.000 strežniških rezin, od česar je okoli dve tretjini enoprocesorskih modelov BL10e. Poleg tega prodajajo tudi dvoprocesorske in štiriprocesorske rezine, ki nudijo večjo zmogljivost. HP navaja tudi podatek, da je več kot polovica sistemov z rezinami dobavljenih tudi z vgrajenimi omrežnimi stikali, dve tretjini kupcev pa se poleg tega odloča za komplet, ki omogoča daljinski nadzor.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji