Objavljeno: 4.6.2009

HP z novo serijo prenosnikov in delovnih postaj

HP z novo serijo prenosnih računalnikov uvaja kar nekaj novosti. Nekatere so zgolj kozmetične - prihajajo vinsko rdeča ohišja v novi seriji ProBook. Hiter pogled pa najprej odkrije velik premik pri tipkovnicah, saj sledijo trendom, ki jih že nekaj časa opazujemo pri tekmecih, pri Applu in Sonyju. Zasloni dobivajo LED osvetlitev ter novi diagonali 15,6 ter 17,3 palca. Močno poudarjen pa je tudi ekološki vidik izdelave in uporabe, saj je serija ProBook S zasnovana brez živega srebra. Novih prenosnikov ne bo več moč dobiti z operacijskim sistemom FreeDOS. Tega sedaj nadomešča Novell SuSe Linux Enterprise Desktop 11, ki je brezplačen. Ob prihajajočih Windows 7 pa v HP predvidevajo akcijo, ki bo kupcem računalnikov z nameščeno Visto omogočala brezplačno nadgradnjo na prihajajoči Microsoftov operacijski sistem.

V novi seriji so na voljo HP ProBook 4510s (Intelov procesor) in 4515s (AMD procesor) s 15,6 palčno diagonalo zaslona v HD ločljivosti ter integrirano numerično tipkovnico. Model 4710s nudi večjo, 17,3 palčno diagonalo zaslona in močnejšo grafično kartico ATI Mobility Radeon HD 4330, vgrajen pa je tudi vmesnik HDMI.

Proizvajalec je korenito prenovil tudi serijo zmogljivih delovnih postaj. Te postajajo tišje in vedno zmogljivejše. V najzmogljivejšo postajo Z800 lahko namreč v 12 rež vgradimo kar do 192 GB pomnilnika DDR3 ter za 7.5 TB diskovja. Strojna zasnova postaje je izjemno modularna. Vse komponente v napravi zamenjujemo ali dodajamo na enostaven način - brez uporabe izvijačev.

Za grafično plat delovanja vseh novih postaj v seriji Z še vedno skrbijo standardno podprte grafične kartice obeh največjih izdelovalcev ATI in NVIDIA. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da poraba električne energije med hibernacijo ali v stanju pripravljenosti zadošča najvišjim okoljskim standardom in ne presega vrednosti enega vata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji