Objavljeno: 30.8.2018 10:00

Huda kri zaradi počasnih avtonomnih vozil

V mestu Chandler se stanovalci pritožujejo nad avtonomnimi vozili podjetja Waymo (ta je sicer v lasti Alphabeta), češ, da so počasna in zadržujejo promet. Waymo ima v tem arizonskem mestu svojo pisarno, sosedje pa pravijo, da ta vozila enostavno sovražijo. Vozila so namreč sprogramirana za počasno, defenzivno vožnjo, in imajo kar nekaj težav z določenimi križišči. Vozniki te prepočasne avtomobile na trenutke kar obvozijo, nesreč sicer še ni bilo.

Waymo naj bi bil med vodilnimi na področju samostojne vožnje, a morajo zaposleni vozniki pogosto prevzeti nadzor. Velika težava teh sistemov je ravno prilagajanje na situacije v prometu, predvsem take, kjer je potreben kak bolj agresiven korak, denimo pri priključevanju iz ene ceste na drugo. Tam zna človeški voznik prilagoditi svojo vožnjo obstoječem prometu, torej vskočiti med vozeče avtomobile, avtonomna vozila pa so pri tem še preveč defenzivna in čakajo na večje luknje v prometu.

Waymo naj bi še do konca letošnjega leta splavil taksi službo, a bo v vsakem avtomobilu tudi človeški nadzornik. Kot kažejo izkušnje pa tudi ta rešitev ni ravno idealna – človek v tem primeru pogosto izgubi pozornost, saj je pri samodejni vožnji preveč pasiven. To je pokazala tudi Uberjeva nesreča, kjer je nadzornik avtonomnega vozila na telefonu gledal Netflix, avtomobil pa je do smrti zbil peško.

B8R148hFxPw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji