Objavljeno: 5.4.2003

IBM bo proizvajal grafične procesorje nVidia

Razvijalec grafičnih procesorjev nVidia je podpisal pogodbo z IBM-om o proizvodnji grafičnih procesorjev. nVidia je doslej sodelovala zgolj s tajvanskim podjetjem Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), ki pa se ni bil sposoben dovolj hitro prilagajati hitremu tempu razvoja nVidiinih grafičnih procesorjev.

Nekateri predstavniki nVidie krivijo prav TSMC zaradi zamude nove generacije procesorjev GeForce FX, ki so zgrajeni s 130-nanometrskim procesom, kar naj bi predstavljalo precej težav pri proizvodnji. IBM pa je, po drugi strani, eden večjih proizvajalcev procesorjev in vezij in ima s tako natančno proizvodnjo že veliko izkušenj.

Kljub slabim izkušnjam z GeForce FX namerava nVidia še naprej sodelovati tudi s TSMC, vendar bodo izdelovali le starejše modele grafičnih procesorjev dokler ne nadgradijo svoje proizvodnje. TSMC je doslej proizvedel 200 milijonov grafičnih procesorjev za nVidio.

Pogodba pomeni veliko pridobitev tudi za IBM, saj nVidia predstavlja njihovo prvo veliko stranko po reorganizaciji skupine za tehnologijo, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo procesorjev. Med njihove večje stranke sodi proizvajalec vezij za mobilne telefone CDMA Qualcomm, tehnologijo izdelave procesorjev pa so v zadnjem času uspeli prodati Sonyju in AMD-ju.

http://www.nvidia.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji