Objavljeno: 7.4.2004

IBM Forum 2004

IBM je v Portorožu priredil že tradicionalno srečanje IBM Forum, na katerem so vnovič pokazali smernice svojega delovanja v Sloveniji, pa tudi širše. Lokalna podružnica ameriškega podjetja tudi pri nas poudarja tisto, kar je očitna usmeritev korporacije na drugih svetovnih trgih: računalništvo na zahtevo, virtualizacija računalniških sistemov in nad vsem predvsem storitve. IBM se namreč med vsemi velikimi ponudniki tehnologije najbolj pospešeno usmerja v storitve, kjer je že postal številka ena v svetu. Tudi v Sloveniji pa bo storitvena dejavnost imela vsak dan večjo vlogo.

IBM Seveda lahko pri tem računa na velikansko zaledje, ki ga njegovi strokovnjaki nudijo po celem svetu, pa tudi na številne inovacije (čez 3.300 patentov na leto), ki zagotavljajo tehnološko prednost. Pri tem pa je še vedno v ospredju kupec in njegove specifične potrebe v določenem trenutku. IBM je zaradi tega razvil cel niz izdelkov na zahtevo, ki omogočajo bolj prilagodljivo in s tem učinkovito izrabo računalniških sredstev in s tem investiranega denarja. Ponudba sega od nudenja računalniške zmogljivosti le tedaj, ko je potrebna, do hitre implementacije celostnih rešitev pa tja do polnega outsourcinga, kjer IBM dosega velike uspehe na svetovnem nivoju.

V uvodnih delih Foruma pa je občinstvo lahko videlo tudi bolj specifičen, skoraj nič tehnološki in večinoma poslovni vidik uporabe tehnologije. Direktor IBM Slovenija Janez Benčina je tako skozi lasten pogled na slovenski IT podal smernice, ki bodo vplivale na Slovenijo ob tako pomembnem trenutku, kot je vstop v Evropsko Unijo. Med tem, ko Sloveniji ne primanjkuje vrhunske tehnologije in strokovnega znanja inženirjev, je IT še vse preveč slabo sprejet v vodstvih podjetij. Le peščica slovenskih podjetij ima prave direktorje za informacijske tehnologije (CIO), take ki bi bili člani uprav in tvorno oblikovali strategijo podjetij tudi skozi IT, kot sredstvo za dosego želenih (poslovnih ciljev). IT v podjetjih dobiva nov pomen, zato je treba določiti prioritete in vloge. Vzgajati je treba predvsem poslovne arhitekte, osebje, ki lahko učinkovito povezuje poslovne procese in izvajalce. Slovenija tudi še vedno investira v IT manj, kot je povprečje v EU, kar se bo moralo najbrž spremeniti.

Najlepši dokaz za takšne trditve je bil častni gost srečanja, direktor portugalskega IBM, gospod Jose Oliveira, ki je prikazal IT v EU s stališča države, ki je po gospodarskem učinku in številnih drugih kazalcih še najbližje Sloveniji. Poleg koristnih opozoril o temu, kaj je lahko izziv za Slovenijo ob vstopu v EU (in kaj je bil za Portugalsko) in smernic, kako učinkovito uporabiti sredstva in projekte EU, preseneča (ali pa tudi ne) podatek, da lahko majhna država uspe predvsem na področju storitev. IBM Portugalska tako danes že skoraj dve tretjini svojega prometa opravi s storitvami, medtem ko prodaja in distribucija pomenita le manjši, a pomemben del. Poleg tega velja staviti na rešitve za poslovne vertikale in tržne niše, kjer imajo tudi majhni ponudniki možnost za velik uspeh v Evropi ter širše.

http://www.ibm.com/si/ibmforum/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji