Objavljeno: 30.6.2003

IBM in Dell prva s strežniki Itanium 2 6M

Intel je predstavil novo različico svojega 64-bitnega procesorja Itanium 2, kot kaže pa je tokrat pravšnji čas zanj, saj so izdelke temelječe na njemu objavili tudi proizvajalci strežnikov. Intel je imel v zadnjih dveh letih kar nekaj težav z zagotovitvijo ustrezne zmogljivosti na novi 64-bitni arhitekturi Itanium, kar se je kazalo predvsem v temu, da je zelo malo proizvajalcev poseglo po tem procesorju, pa še ti izdelki so bili prava redkost.

To naj bi se zdaj spremenilo z novim procesorjem Itanium2 6M, ki so ga doslej razvijali pod delovnim imenom Madison. Bistvene novosti so večji tretjenivojski predpomnilnik (6 MB) in višji takt delovanja (1,5 GHz). S temi novostmi naj bi Itanium 2 zdaj enakopravno tekmoval z drugimi 64-bitnimi procesorji. Pomemben dejavnik, ki lahko vendarle dvigne uspešnost izdelka je dejstvo, da je Microsoft pred kakim mesecem predstavil 64-bitno različico strežnika Windows Server 2003 in obenem še 64-bitno različico podatkovnega strežnika SQL Server 2000, poleg tega pa je na voljo tudi nekaj 64-bitnih različic Linuxa. Programska oprema je torej nared.

V prodajo pa prihajajo tudi prvi 64-bitni strežniki. IBM je tako objavil strežnik xSeries 450, ki vsebuje štiri procesorje Itanium 2 6M, zasnovan pa je na znamenitem sistemskem naboru Enterprise X Architecture (EXA), sicer znan iz strežnikov x440, kjer je bilo doslej moč povezati med sabo s hitrim vodilom do 16 procesorjev. Prav v času prihoda prvih modelov z Itaniumom pa prihaja na trg tudi izboljšan model xSeries 445, ki omogoča povezovanje do 32 procesorjev v enovit sistem, namenjen najzahtevnejšim obdelavam. IBM naj bi kasneje letos predstavil na podlagi tega sistemskega nabora zgrajen strežnik x450, ki bo povezoval do 16 Itaniumov 2 6M.

Druga novost iz IBMove ponudbe je kompakten dvoprocesorski sistem x382, ki je namenjen za vgradnjo v omaro, vsebuje pa do dva procesorja Itanium 2 6M, celota pa je zelo kompaktna, saj v višino meri le 8,9 cm. IBM je sicer prvotno model x450 predstavil že aprila, tedaj s še starejšimi procesorji Itanium 2 >>McKinley<<, vendar so jih praktično takoj potegnili iz proizvodnje, po tem, ko je Intel našel napako v tedanjih procesorjih. Zdaj so napake odpravljene, procesorji pa zmogljivejši. Osnovna cena modela x450 je 26.000 dolarjev, za model x382 pa je treba odšteti še 600 dolarjev več.

Novi strežnik s procesorjem Itanium 2 6M imajo tudi pri družbi Dell. Novost se imenuje PowerEdge 3250, podpira pa do dva procesorja Itanium. To je prvi Dellov poskus s tem procesorjem, medtem ko so vsi tekmeci v preteklosti že imeli modele s procesorji Itanium. Strežnik lahko vsebuje do 16 GB pomnilnika in 292 GB internega diskovnega prostora, poganja pa lahko operacijske sisteme Windows Server 2003 ali Red Hat Enterprise Linux.

http://www.intel.com

http://www.ibm.com

http://www.dell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji