Objavljeno: 5.3.2003

IBM in Dell zmagovalca pri strežnikih

Celoten trg strežnikov je v letu 2002 upadel za osem odstotkov na 43 milijard dolarjev, kar ni preprečilo Dellu, še posebej pa IBM-u, da sta na ključnih trgih povečala svoje deleže. IBM je na celotnem trgu strežnikov sicer zabeležil dvoodstotni padec prihodkov na 13,4 milijarde dolarjev, vendar je obenem za dobra dva odstotka povečal tržni delež, ki sedaj znaša 31 odstotkov. IBM je povečal deleže na področju Unixa, Linuxa in Inetlove platforme.

Med veliko četverico je edino Dellu uspelo povečati prihodek pri prodaji strežnikov, in sicer za šest odstotkov na 3,2 milijarde dolarjev, kar je pomenilo 7,5-odstotni tržni delež in četrto mesto. Sicer pa je lansko leto končal na drugem mestu HP (25-odstotni tržni delež) s 13-odstotnim padcem prihodkov na enajst milijard dolarjev. Sunov prihodek se je zmanjšal za desetino na 6,5 milijarde dolarjev - izključno z Unixom, kar je bilo dovolj za 15-odstotni tržni delež na celotnem trgu strežnikov.

Sun je še naprej zadržal vodilno vlogo na področju Unixa, saj je zabeležil 38-odstotni tržni delež. HP je osvojil drugo mesto s 5,2 milijarde dolarjev vredno prodajo in 30-odstotnim tržnim deležem. Sledi IBM s 3,6 milijarde dolarjev prihodka in 21-odstotnim tržnim deležem. Sicer pa je trg Unixovih strežnikov v letu 2002 upadel za enajst odstotkov na skupnih 17 milijard dolarjev prometa.

V nasprotju z Unixom pa narašča prodaja Intelove platforme in Linuxa. Prodaja strežnikov z Linuxom se je v letih 2001-02 povečala kar za 63 odstotkov - z 1,3 na 2 milijardi dolarjev. Linux pa je uprizoril izjemen napredek v zadnjem trimesečju v ZDA s kar 90-odstotnim skokom. Na trgu strežnikov z Linuxom je s 37-odstotnim deležem v vodstvu IBM, ki je s 759 milijoni dolarjev več kot podvojil prihodke iz leta 2001. Na drugem mestu je HP s 507, tretji pa Dell s 365 milijoni dolarjev prihodka.

Strežniki z Intelom in drugimi združljivimi procesorji so ustvarili za pet odstotkov slabše prodajne rezultate, kljub temu pa je izkupiček 16,4 milijarde dolarjev že zelo blizu Unixu, tako da ga lahko že letos prehiti. Na področju Intela vodi HP s prometom v višini petih milijard dolarjev in 31-odstotnim tržnim deležem, kar pa je za dobre tri odstotke slabše kot v letu 2001. Dell na drugem mestu je pridobil dva odstotka in s 3,2 milijarde dolarjev dosegel skoraj petino trga. IBM je zasedel tretje mesto, zato pa mu je uspela največja rast prometa. S 16 odstotki rasti je ustvaril 2,8 milijarde dolarjev prihodka in 17,3 odstotke tržnega deleža.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji