Objavljeno: 16.6.2011

IBM je dopolnil 100 let

16. junija 1911 so se lastniki treh dotlej ločenih podjetij odločili, da združijo sile. Nastala je družba, ki jo danes poznamo pod kratico IBM (Industrial Business Machines) in kot enega od stebrov modernega računalništva. IBM je med vsemi računalniškimi družbami morda tista, ki je najbolj zaslužna, da računalniške tehnologije v družbi zavzemajo tako pomembno mesto.

Če odmislimo prva desetletja, ko se je družba ukvarjala s tehnologijo luknjanih kartic, predhodnikov sodobnih elektronskih računalnikov, je bil IBM prisoten na skoraj vseh pomembnih mejnikih razvoja računalništva. Leta 1939 so tako v svojih laboratorijih začeli razvijati elektro-mehanski računalnik Harvard Mark I, enega od prvih petih računalnikov na svetu, ki je začel v praksi delovati leta 1944.

Leta 1964 so objavili družino sodobnih elektronskih računalnikov IBM System/360, ki predstavljali prelomnico v komercializaciji računalniške tehnologije. Pričelo se je obdobje tako imenovanih mainframe računalnikov, daleč pred nastankom osebnega računalništva. System/360 so izdelovali neverjetnih 14 let, vse do leta 1978.

Prvi koraki v računalništvu.

Leta 1981 je IBM naredil svoj prvi osebni računalnik IBM PC, ki je bil sprva mišljen kot preprosto dopolnilo za osebno rabo v poslovnem okolju. Povzročil pa je eno največjih tehnoloških revolucij v človeški zgodovini in pripeljal osebni računalnik ter še mnoge druge izdelke v domala vsako gospodinjstvo.

V zgodovini družbe se je na čelu pojavljalo veliko pomembnih direktorjev, vendar nihče ni podjetju pustil takega pečata kot Thomas J. Watson, ki je družbo vodil kar 40 let in je osebno zaslužen za pomembne korake družbe in uveljavitev sodobnih računalniških tehnologij nasploh.

Thomas J. Watson, za nekatere oče družbe IBM.

Danes ima IBM po celem svetu zaposlenih 426.761 zaposlenih. Sodeč po družbi Forbes je IBM v letu 2011 18. najpomembnejše podjetje v ZDA, od tega še vedno 7. po vrsti, ko gre za dobičkonosnost. IBM je hkrati na 31. mestu globalno med največjimi svetovnimi podjetji. Sodeč po tržni kapitalizaciji je IBM danes vreden skoraj 200 milijard dolarjev (Forbes 2011: 198,1 milijard).

IBM je pomembno obletnico proslavil s celim nizom dogodkov, ki trajajo že vrsto mesecev. Velika večina zaposlenih se je odzvala in s pomočjo družbe opravila skoraj 2,5 milijona ur družbeno koristnega dela v več kot 120 državah po celem svetu. Izdali so knjigo, ki opisuje nenehen razvoj v celem stoletju. Zanimiva pa je nagrada, ki so jo dobili nekaj dni pred pomembno obletnico. V New Yorku so namreč podelili nagrado Webby Awards, "oseba" leta pa je na srečanju postal IBMov računalnik Watson, ki je pred meseci zmagal na priljubljenem TV kvizu Jepoardy! in pri tem premagal dva najbolj uspešna tekmovalca do tedaj.

IBMov sistem Watson je dobil nagrado Webby Awards kot oseba leta.

Še zanimivost, ki ponazarja, kako močno je IBM zrasel v stotih letih: če bi vaši predniki leta 1916 kupili skromnih 100 delnic ameriškega podjetja, bi danes te bile vredne neverjetnih 200 milijonov dolarjev.

http://www.ibm100.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji