Objavljeno: 18.9.2014

IBM je predstavil Watson Analytics  

Watson Analytics je napredna kognitivna storitev, ki deluje na podlagi naravnega jezika in ki podjetjem zagotavlja dostop do visoko zmogljivih in vizualnih analitičnih orodij. Prva različica storitve bo vključevala tudi t. i. freemium različico njene storitve v oblaku, ki je namenjena namiznem računalniku in mobilnim napravam.

Za razliko od analitike, zasnovane predvsem za podatkovne inženirje in analitike, ki se osredotočajo zlasti na vizualizacijo, Watson Analytics avtomatizira korake, kot so priprava podatkov, napovedna analitika in vizualno prikazovanje za poslovne potrebe na področjih, kjer se srečujemo z velikimi količinami podatkov oz. big data, kot fenomen še drugače imenujemo. Gre za področja kot so marketing, prodaja, operativne službe, finance in upravljanje človeških virov.

Ker je storitev zasnovana z namenom preproste uporabe, lahko poslovni uporabniki pridobijo takojšen dostop do osebno prilagojenih poslovnih scenarijev, ki se nanašajo točno na njihove potrebe. Obenem Watson Analytics korake, kot so priprava podatkov, izbira vrste analize in vrste poročila, avtomatizira, da bi uporabniki lahko hitreje prišli do odgovorov, ki jih iščejo.

Ključno pa je, da Watson Analytics vključuje tudi obdelavo v naravnem jeziku, kar pomeni, da uporabniki zastavljajo dejanska vprašanja in dobijo rezultate z izrazi, ki se uporabljajo v njihovi panogi in ki jih je mogoče brati, razumeti in jih uporabiti tudi v druge namene. Obenem je vprašanja moč sproti prilagajati in na ta način dobiti najpomembnejše rezultate ter razkriti nepredvidene vzorce in razmerja, ki nato omogočijo napovedno odločanje na vseh stopnjah uporabnikovega dela.

Watson Analytics bo uporabnikom že v kratkem na voljo kot beta preizkusna različica, vsem IBM-ovim poslovnim strankam pa bo s t. i. freemium različico dostopen v mesecu novembru.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji