Objavljeno: 17.2.2003

IBM napoveduje procesor Power5

Družba IBM namerava izboljšati srednji in spodnji razred njihovih strežnikov Unix z novimi procesorji. Leta 2004 naj bi namreč izdelali novi procesor Power5, s katerim bi prenovili celotno linijo strežnikov Unix, podobno kot so s procesorjem Power4 izboljšali sedanji razred strežnikov.

Procesorje Power5 bodo izdelovali s 130-nanometrsko tehnologijo, ki jo že uporabljajo za vrhunske procesorje Power4+ s takti 1,2 GHz in 1,45 GHz. Poleg neposredne konkurence izdelkom družbe Sun Microsystems, naj bi novi procesor vzdržal konkurenco procesorjev Itanium družbe Intel. Novi procesor naj bi bilo mogoče uporabiti v celotni liniji strežnikov IBM, tja do najvišjega razreda in strežniških rezi.

V najnižjem cenovnem razredu seveda vladajo procesorji družbe Intel, v srednjem razredu in pri delovnih postajah pa utegnejo odrezati kakšen kos pogače družbama Hewlett-Packard in Sun, kljub temu da tudi sem posega Intel s 64-bitnim procesorjem Itanium.

Pri IBM naj ne bi ubrali podobne poti kot pri družbi Hewlett-Packard, kjer so za svoje 64-bitne strežnike izbrali kar procesor Itanium, ampak nameravajo razvijati tudi lastne 64-bitne rešitve. Seveda nameravajo tudi pri IBM v računalnike serije xSeries vgraditi procesorje Itanium, v nekaj nižji razred pa morda tudi 64-bitne procesorje Opteron družbe AMD, toda za Power5 so rezervirani zmogljivejši sistemi.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji