Objavljeno: 17.5.2003

IBM-ove dveri za mobilnike s prepoznavo govora

Pri IBM-u želijo uporabnikom svojih poslovnih dveri omogočiti tudi uporabo mobilnih telefonov, zato so dodali programsko opremo, ki omogoča narekovanje vsebin in ukazov. Programček, ki je že voljo za preizkušanje, je usklajen s standardom VoiceXML spletnega konzorcija W3C, gre pa pravzaprav za dialekt opisnega jezika XML.

Veliki modri je za trg pripravil skupek programskih vmesnikov v Javi (Java API), ki razvijalcem omogočajo programiranje transkripcijskega programčka, ki v telefon izgovorjene besede zapiše kot besedilo. Tako naj bi uporabniki narekovali informacije in ukaze po telefonu, strežniški program pa bi ustrezno reagiral na morebitni ukaz. Dveri, ki so namenjene predvsem rabi z osebnimi računalniki, bodo IBM-ovci tako namenili tudi mobilnim telefonom in dlančnikom ter drugim napravam.

Primeri rabe v infrastrukturi z programom IBM WebSphere Voice Application Access vključujejo tudi ustvarjanje uporabniškega računa, prijavo poštnega računa za pošiljanje zapisov, upravljanje in popravljanje transkriptov ter drugo.

IBM trdi, da njihova zbirka besed, ki jih sistem prepoznava, že vsebuje stotine tisoč besed. Samo kot podatek - eden najobsežnejših slovarjev na svetu, Oxfordov angleški slovar, vsebuje vnose za 171,476 živih besed.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji