Objavljeno: 30.5.2002

IBM predstavil nove notesnike

IBM je na Dunaju predstavil tri nove člane njihove družine prenosnikov ThinkPad, s katerimi želi utrditi svoj položaj med vodilnimi proizvajalci prenosnih računalnikov v svetu. Najmanj sprememb je doživel novi model iz serije ultralahkih notesnikov, ThinkPad X24, saj gre le za manjšo posodobitev modela X23. X24 je opremljen z mobilnim procesorjem Pentium III s taktom 1,13 GHz, 256 MB pomnilnika in grafično kartico ATI Mobility Radeon. 30-gigabajtni disk, vgrajeni brežični omrežni vmesnik in vmesnik bluetooth pa je imel že starejši model. Zaradi energijsko varčne zasnove naj bi brez napajanja deloval dobre štiri ure. Cena novega prenosnika bo od 2530 do 2700 dolarjev.

Precej več sprememb je pri notesnikih serije T. Model T30 je opremljen z mobilnim procesorjem Pentium 4 s takti 1,6 ali 1,8 GHz, ima do 1 GB pomnilnika DDR in do 40 GB velik disk. Pri IBM-u so mu vgradili boljši grafični procesor, ta je sedaj ATI Mobility Radeon 7500 s 16 MB pomnilnika DDR. Tudi T30 je lahko opremljen z vmesniki Wi-Fi in bluetooth, posebnost pa je možnost izbire med Ciscovim in Intelovim vmesnikom za brezžično omrežje. Ciscov je namenjen uporabnikom, ki že imajo omrežno opremo tega proizvajalca, saj podpira izboljšan standard za šifriranje podatkov tega podjetja, medtem ko Intelov vmesnik sicer omogoča enako stopnjo varnosti in zaščite podatkov, a samo z dodatnim čipom in posebno programsko opremo. T30 je tudi prvi IBMov prenosnik s sledilno ploščico, priložena programska oprema pa omogoča uporabnikom, da določenim področjem na ploščici dodelijo različne funkcije in ta potem lahko dopolnjuje in ne le nadomešča krmilno paličico.

Zadnja predstavljena novost med IBM-ovimi modeli je model A31p. Gre za model z mobilnimi procesorji Pentium 4, ki naj bi nadomeščal predvsem namizne računalnike, saj gre za precej velik in težak notesnik. Gre za edini model, ki je opremljen z dvema razširitvenima mestoma UltraBay Plus, v kateri lahko namestimo poljubno pomnilniško enoto, dodatni akumulator ali druge razširitvene module.

Poleg novih modelov je IBM-ov oddelek za osebne računalnike predstavil tudi poslovne rezultate za zadnje leto, ki je bilo za to podjetje, vsaj na področju srednje in vzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike zelo uspešno. IBM je namreč povečal obseg prodaje za 40%, to tržišče pa zanj postaja tudi čedalje pomembnejše, saj na zahodni polovici sveta prodaja osebnih računalnikov upada. Ob vseh novostih pa so pri IBMu napovedali tudi, da bodo podaljšali skrajni rok prodaje izdelkov, ki temeljijo na okolju Windows 2000. Tovrstni izdelki naj bi bili po novem na voljo do junija 2003.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji