Objavljeno: 12.2.2003

IBM predstavil tehnologijo združevanja podatkov

IBM je predstavil razvojni različici prvih dveh izdelkov projekta Xperanto, katerega cilj je združevanje podatkov iz različnih virov v enotno navidezno združeno zbirko podatkov. Predstavljena izdelka omogočata uporabnikom dostop do različnih podatkovnih virov znotraj podjetja ali tudi širše in jih predstavita uporabniku na enoten način. Glavni cilj obeh izdelkov je strankam ponuditi čim cenejšo rešitev povezovanja razpršenih informacij. Skrajšal se bo tudi čas izdelave programskih rešitev, saj se programerjem odslej ne bo več treba učiti delati z različnimi podatkovnimi viri, ker bo dostop do različnih virov podatkov potekal preko enotnega vmesnika.

Prvi predstavljeni izdelek je Information Integrator, ki deluje na temelju poizvedovalnega jezika SQL, drug izdelek pa Information Integrator for Content, ki je zasnovan predmetno in dostopa do podatkov preko javanskih zrn ali predmetov izdelanih v jeziku C++. Izdelka lahko delujeta samostojno, neodvisno od IBMove relacijske zbirke podatkov DB2, čeprav uporabljata optimizator te zbirke podatkov. Predvideno je, da bosta izdelka kasneje vključena v združeno zbirko podatkov, ki jo pripravlja IBM in ta bo zasnovana na DB2.

Pri IBMu računajo, da bodo s tehnologijo združene zbirke podatkov posegli tudi med stranke največjega konkurenta, družbe Oracle, saj po njihovem mnenju ta nima primerljive ponudbe. V prihodnosti IBM napoveduje še izdelek, ki bo vseboval poizvedovalni jezik XQuery, osnovan na standardu XML.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji