Objavljeno: 31.5.2001

IBM predstavlja AIX 5L

IBM je predstavil novo različico svoje izvedbe operacijskega sistema Unix, imenovano AIX 5L 5.1, ki vsebuje tesne povezave z drugo izvedbo Unixa - Linuxom. Ena izmed glavnih novosti sistema je namreč dodana podpora za knjižnice in programske vmesnike API, s katerimi je mogoče na razmeroma preprost način prenesti programe za Linux na sistem AIX, zgolj s ponovnim prevodom izvorne kode. IBM je obenem predstavil paket AIX Toolbox for Linux, s katerim, ki vsebuje čez 200 orodij in programov, namenjenih tesnejšemu povezovanju sistemov AIX in Linux.

Med novostmi je tudi modul AIX Workload Manager, ki omogoča enostavnejše nadzorovanje strežnikov, zlasti na daljavo ter spremljanje sistemskih sredstev s ciljem usklajevanja potreb z čimbolj učinkovito delovanje. AIX 5L se še vedno lahko pohvali z zelo učinkovitim in varnim datotečnim sistemom, zaradi katerega so se za AIX doslej odločili številni kupci. AIX 5L 5.1 je v prodaji od maja, namenjen pa je strežnikom eServer pSeries in sistemom RS/6000.

IBM je ob tej priložnosti predstavil tudi dva nova strežnika iz družine pSeries in sicer sistema p620 in p660, ki jih sam IBM označuje kot tekmeca sistemov proizvajalca Sun. Sistema vsebujeta najsodobnejše mikroprocesorje s tehnologijo SOI (silicij na izolatorju), med drugim pa podpirata tudi tehnologijo Chipkill, s katero je mogoče sistemsko izključiti in zamenjati pokvarjeni pomnilnik brez ponovnega zagona sistema. Cene se pričnejo pri 17.000 oziroma 21.000 dolarjih.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji