Objavljeno: 10.5.2002

IBM predstavlja podrobnosti procesorjev Power5 in Power6

IBM se je odločil razmeroma zgodaj razkriti podrobnosti novih generaciji procesorjev Power, ki predstavljajo najmočnejše orožje v boju s podjetjem Sun za prestol na področju strežnikov Unix. Novi procesorji bodo vsebovali tehnologijo z imenom Fast Path, ki bo omogočala strojno izvajanje nekaterih opravil, ki jih danes izvaja (počasnejša) programska oprema. Procesor Power5, ki bo predvidoma nared leta 2004 bo tako pospeševal delovanje omrežnih funkcij, kot je na primer priprava podatkov za prenos prek omrežja. Temu bo leta 2006 sledil procesor Power6, ki bo koncept Fast Path popeljal še dlje - v sam procesor nameravajo namreč vgraditi funkcije, ki jih danes izvajajo podatkovni strežniki (Oracle, DB2) in strežniki za elektronsko poslovanje (WebSphere).

Power5 bo narejen v 0,13 mikronski arhitekturi in bo vseboval podporo za simultano večnitnost, ki se navzven kaže kot delovanje dveh logičnih procesorjev v istem jedru (pri Intelu temu pravijo hipernitnost, hyperthreading). IBM namerava v sam procesor vgraditi tudi tehnologijo iz projekta eLiza, ki omogoča samodejno diagnostiko in celo popravljanje napak, kar so doslej uporabljali na nivoju strežnikov in največjih sistemov, zdaj pa tudi samih procesorjev v srednjem razredu. Ker načrtovalci pričakujejo, da bo Power5 enak ali celo manjši od sedanjega Power4, predvidevajo njegovo uporabo tudi v ultra tankih strežniških rezinah. Izboljšano bo tudi procesorsko particioniranje glede na sedanji Power4.

Za zdaj drugih podrobnosti seveda še ne želijo razkriti. Analitiki menijo, da je novost dovolj zveneča, da jo bodo najbrž povzeli tudi tekmeci. Opozarjajo pa, da je do prihoda novih procesorjev še precej časa, ki ga bo moral IBM skrbno izkoristiti z nadgradnjami današnjih procesorjev Power4. Pri Sunu so glede najavljene novosti skeptični, saj menijo, da so funkcije, kot je tehnologija Fast Path, že lep čas obljubljena dežela za vse načrtovalce procesorjev, vendar jih doslej še nihče ni uspel povsem realizirati.

IBM bo nove procesorje pospremil tudi z spremembami v operacijskih sistemih. Konec letošnjega leta s sistemom AIX 5.2, tik pred prihodom modelov Power5 pa še z različico AIX 5.3.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji