Objavljeno: 22.10.2001

IBM predstavlja Regatto

Podjetje IBM je predstavilo dolgo pričakovani strežnik p690, ki je doslej nosil delovno ime Reagtta. Gre za strežnik z operacijskim sistemom Unix, s katerim naj bi IBM lažje tekmoval z glavnim tekmecem na tem področju, družbo Sun. Sun je namreč v zadnjih letih uspel pridobiti levji delež tržišča strežnikov Unix, s tem ko so v svoje izdelke začeli vgrajevati lastnosti, do tedaj videne le na področju računalnikov mainframe, kot je procesorsko particioniranje in zanesljivost delovanja.

Po mnenju analitikov bo Sun z novim strežnikom Regatta dobil močnega tekmeca, ki prinaša na to področje IBMove izkušnje z večjih sistemov. Novi strežnik podpira do 32 procesorjev Power4 s takti 1,1 GHz ali 1,3 GHz. Novi procesorji so prvi, ki vsebujejo dve jedri na posamezne čip. Za tekmovanje s Sunovimi izdelki bo predvsem pomembna zmožnost, da lahko strežnik razdelimo na 16 navideznih particij, od katerih ima lahko vsaka enega ali več procesorjev, do 1GB pomnilnika in en lasten vmesnik PCI. Uporabniki se lahko odločijo za uporabo operacijskih sistemov AIX 5L ali Linux.

Toda Sun ima pred Reagtto še vedno neka prednosti. Njihov najnovejši strežnik Sun Fure 15000 omogoča namreč razdelitev sistema na tja do 18 particij, ki jih lahko dinamično spreminjamo med samim delovanjem. Slednjo funkcijo IBM načrtuje za AIX šele v naslednjem letu. Toda IBM-ov sistem je bolj prilagodljiv, saj Sunov sistem za posamezno domeno zahteva vsaj štiri procesorje. IBM je v Regatto vgradil cel niz varnostnih mehanizmov in senzorjev, tako strojnih, kot programskih, ki skrbijo za diagnostiko sistema in samodejni izklop delov, ki so v okvari. S cenovne plati je nov p690 zelo konkurenčen izdelek.

Za sistem z osmimi procesorji (1,1 GHz), 8 GB RAM bo treba odšteti 450.000 dolarjev, medtem ko za močnejšega s 16 procesorji in 16 GB RAM okoli 760.000 dolarjev. Za primerjavo Sunov strežnik Star Fire 15000 v podobni konfiguraciji stane skoraj 1,4 milijona dolarjev. Strežnik p690 bodo začeli prodajati decembra.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji