Objavljeno: 18.7.2002

IBM prenavlja pomnilniške sisteme Shark

IBM je predstavil novo generacijo svojih vrhunskih pomnilniških sistemov Enterprise Storage System, bolje poznanih pod imenom Shark. Z novimi sistemi naj bi ponovno povečali možnosti v tekmi s tekmeci, ki so v zadnjem času napovedali hudo bitko.

IBM je sisteme Shark predstavil pred tremi leti kot odgovor na močne tekmece, zlasti družbo EMC, saj se jim je tedaj prodaja dotedanjih sistemov skoraj povsem ustavila. Shark je hitro postal uspešnica in danes je eden najbolje prodanih pomnilniških sistemov visokega razreda.

Z novo generacijo sistemov Shark je IBM odpravil nekatere pomanjkljivosti dosedanjih sistemov, obenem pa izboljšal vse gradnike, ki vplivajo na hitrost, od hitrosti podatkovnih poti do velikosti in organizacije predpomnilnika. Novi modeli nosijo oznako Model 800 in Model 800 turbo, zanje pa je treba odšteti od 250.000 dolarjev do 1,5 milijona dolarjev. Novi Sharki imajo podobne procesne enote, kot novi strežniki družine pSeries, v naslednjem letu pa bodo pri IBMu uporabili tudi najsodobnejše procesorje Power4, ki danes poganjajo še sveže strežnike p690 >>Regatta<<. Uporabili so hitrejšo različico sistema RAID 10, ki omogoča tako varno zapisovanje podatkov, kot tudi hitrejši dostop do podatkov glede na dosedanje sisteme.

Prvič so v Sharkih uporabili tehnologijo eLiza, ki omogoča samodejno odpravljanje napak skoraj brez posredovanja upraviteljev. Sistem tako samodejno skuša narediti ovinek okoli težave, jo odpraviti s pomočjo uporabe skupne elektronske baze znanja in šele kot zadnjo možnost zahteva intervencijo upraviteljev. Pri IBM-u so izboljšali hitrost prenosa podatkov na oddaljene zrcaljenje sisteme, ki jih podjetja pogosto uporabljajo za varovanje pred katastrofalnimi izgubami podatkov. Hitrejši je tudi postopek za izdelavo pomnilniških slik (snapshots), ki omogočajo povrnitev podatkov narejenih s slikami. Dodatno pohitritev so dosegli z uporabo hitrejših diskov velikosti 18,2 in 36,5 GB, ki pa še vedno uporabljajo IBM-ov vmesnik SSA. Tržni analitiki še vedno pričakujejo, da se bo IBM odločil za prehod na modernejšo tehnologijo Fibre Channel.

IBM računa, da bo z novimi sistemi odrezal znaten del pogače omrežnih pomnilniških sistemov, ki je še vedno vredna okoli 15 milijard dolarjev letno. Prodaja pomnilniških sistemov je sicer lani močno padla, kar za 19% in dosegla najnižjo raven v zadnjih letih, le 13,3 milijarde dolarjev. IBM pa bo imel pri tej nalogi težko delo, saj so tekmeci vse močnejši. EMC je kljub številnim težavam še vedno številka ena, obljubljajo pa še večjo prilagodljivost, kot doslej. Izredno agresiven je Hitachi Data Systems, ki je nedavno sklenil tudi pogodbe z družbami HP in Sun o skupni prodaji izdelkov HDS. IBM je po tržnem deležu na področju velikih pomnilniških sistemov šele na tretjem mestu (20% trga), za družbami EMC (45%) in HDS (35%).

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji