Objavljeno: 21.3.2003

IBM pripravlja nove strežnike xSeries

S ciljem, da še povečajo svoj tržni delež na področju strežnikov z Intelovo arhitekturo, se pri IBMu pripravljajo na predstavitev novih strežnikov iz družine eServer xSeries. Prva novost bo novi najzmogljivejši strežnik z arhitekturo IA32, ki bo nosil najbrž oznako xSeries 445. Gre za stopnico zmogljivejši sistem od dosedanjega modela x440, saj bodo podvojili število uporabljenih procesorjev. Model x445 naj bi jih imel tako kar 32, poleg tega pa bo zasnovan na novi generaciji sistemskih vezij IBM EXA, ki so kljuni za delovanje teh večprocesorskih strežnikov.

Nabor EXA skrbi za prenos podatkov med procesorji, pomnilnikom in vhodno-izhodnem sistemom. Nova generacija bo imela povsem usmerjevalne tabele, kji bodo pospešile prenos podatkov iz enega dela v drugi del sistema, saj bo x445 narejen tako kot dosedanji model x440 - iz osnovnih modulov, pri katerih vsah podpira neposredno do štiri procesorje. EXA torej skrbi za prenos podatkov med temi moduli. Nekoliko kasneje naj bi IBM predstavil tudi strežnik s procesorji Itanium, ki ga za zdaj označujejo z oznako xSeries 450. Podrobnosti za zdaj še niso povsem znane.

Druga novost pa so nove strežniške rezine, ki bodo uporabljale le en procesor, saj so dosedanji IBM Blade Center strežniki pripravljeni za uporabo dveh procesorjev in s tem nekoliko manj učinkoviti od nekaterih tekmecev.

IBM si želi s temi in drugimi novostmi povzpeti na prvo mesto med proizvajalci strežnikov IA32, kjer so danes na tretjem mestu, za družbami Hewlett Packard in Dell. Celoten trg tovrstnih strežnikov je vreden okoli 16 milijard dolarjev letno, zato je mamljiv tudi za največje ponudnike.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji