Objavljeno: 25.6.2003

IBM pripravlja strežnike z Opteroni

IBM bo jeseni začel s prodajo nove družine strežnikov, ki bodo zasnovani na še svežih 64-bitnih procesorjih AMD Opteron. Junija so strokovni javnosti prikazali prve prototipe, ki bodo najbrž v prvi fazi uporabljeni predvsem v sistemih za strežniške gruče. Novi strežniki bodo zasnovani podobno kot današnji strežniki eServer Cluster 1350, ki jih danes poganjajo 32-bitni procesorji Intel Xeon. Gre za vgradne strežnike višine 1U, ki sprejmejo do dva procesorja in nekaj diskovnih enot.

Prikazani prototipi so bili opremljeni z Opteroni 244 pri delovnem taktu 1,8 GHz, vendar pri IBMu trdijo, da bodo končni izdelki na voljo v različnih kombinacijah procesorjev iz serije Opteron 200. Vsak strežnik ima lahko do 12 GB RAM in prostor za dva diska SCSI. IBM namerava nove strežnike prodajati sprva zgolj z operacijskim sistemom Linux in IBM-ovo namensko programsko opremo za povezovanje v gruče.

Pri IBMu odločitev za Opterone komentirajo z dejstvom, da so precej razočarani z počasnim prihajanjem konkurenčnih Intelovih Itaniumov, za katere povrh vsega ni na voljo dovolj programske opreme. Po drugi strani Opteroni lahko učinkovito izvajajo tudi 32-bitno kodo in s tem lažje premostijo prehodno obdobje, dokler ne nastanejo zanimive 64-bitne rešitve. Cene novih strežnikov še niso znane, vendar predstavniki IBMa poudarjajo, da bodo tudi s tega vidika zelo konkurenčni.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji