Objavljeno: 11.8.2003

IBM se usmerja v programsko opremo

Programske rešitve v zvezi z upravljanjem in virtualizacijo pomnilniških sistemov so vse pomembnejši dejavnik pri zniževanju stroškov lastništva, zato se bo IBM v bodoče še bolj posvetil temu področju. To je povzetek poročila, ki ga je pripravil IBM-ov oddelek Enterprise Storage Group, s čimer so začrtali nadaljnjo pot razvoja izdelkov, ki bodo vse bolj iz področja programske opreme, tudi na račun zmanjšanja ponudbe same strojne opreme (IBM je nedavno napovedal opustitev izdelkov NAS).

IBM je v letošnjem letu veliko pozornosti posvetil rešitvam, ki omogočajo boljšo uporabo in izkoristek pomnilniškega prostora na različnih pomnilniških sistemih, tudi različnih proizvajalcev. V to skupino sodijo izdelki, kot sta TotalStorage Storage Area Network (SAN) Volume Controller in TotalStorage SAN Integration Server. Prvi je namenjen obstoječim uporabnikom okolja SAN, drugi pa tistim, ki se na to področje šele podajajo. Letos naj bi predstavili še tretji izdelek iz te skupine - SAN File System, nov skupni datotečni sistem, ki bo poenotil različne datotečne sisteme na ločenih pomnilniških sistemih. Za uporabnike in programe bo celota videti kot en logičen datotečni sistem.

IBM poleg načrtuje tudi novo ponudbo izdelkov, ki bodo podpirali predvsem potrebe po trajnejšem hranjenju podatkov in le občasnim poizvedbam (pri IBMu temu pravijo >>reference data<<). Razlog je znan - to področje dosega letno rast prodaje v višini 92%, medtem ko na področju on-line podatkovnih sistemov rast dosega >>le<< 61%. Za zdaj pri IBM-u še ne želijo govoriti o konkretnih izdelkih, vendar vse kaže, da jih lahko pričakujemo že letos. Tudi na tem področju pa bo ključnega pomena prav programska oprema za upravljanje s tako shranjenimi podatki.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji