Objavljeno: 31.7.2003

IBM strežnik z AMD Opteronom že v prodaji

IBM je izpolnil napoved, da bo v svojo ponudbo vključil strežnik z novim 64-bitnim procesorjem družbe AMD. Novi izdelek nosi oznako eServer 325, podpira pa do dva procesorja AMD Opteron 240, 242 ali 246 s takti do 2 GHz. Vse skupaj je na voljo v ohišju za strežniške omare višine le 1U, kar je prostorsko zelo učinkovito glede na pričakovano zmogljivost sistema. Strežnik lahko hkrati poganja 32-bitne in 64-bitne programe, ostali sestavni deli pa so podobni kot pri strežnikih s procesorji Intel (pomnilnik, disk, omrežni vmesniki). Novi strežniki so tudi cenovno ugodni, saj je začetna cena v ZDA že nekaj nad 2.900 dolarjev, znatno manj od prvih strežnikov s 64-bitnimi procesorji Itanium2 družbe Intel.

Sicer pa je IBM novi strežnik predstavil v navezavi s prvim velikim projektom, ki bo uporabljal eServerje kot osnovne gradnike. Z njimi bodo namreč zgradili super računalnik, ki se bo po zmogljivosti uvrščal med prvih deset na svetu. Naročnik je japonski inštitut za znanost in tehnologijo, sistem pa bo sestavljajo kar 1058 strežnikov s po dvemi procesorji AMD Opteron 246. Zanimivo pa je, da bo v sistemu tudi 520 sistemov s procesorji Intel Itanium2, pri čemer naj bi celota dosegla novi zmogljivosti 11 teraflopov (operacij s plavajočo vejico na sekundo). Super računalnik naj bi uporabljali za področje raziskav v biologiji in kemiji.

IBM pa ni edini, ki uporablja Opterone za najzmogljivejše sisteme. Na Kitajskem družba Dawning Information Indurstry pripravlja sistem s 2000 procesorji Opteron, ki naj bi predvidoma dosegel 10 teraflopov. Še večji sistem pa imajo v načrtu pri družbi Cray, kjer naj bi do konca drugega leta sestavili računalnik rdeči vihar (red storm), zgrajen na 10.000 procesorjih Opteron s skupno zmogljivostjo 40 teraflopov.

http://www.ibm.com

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji