Objavljeno: 14.10.2002

IBM strežniki z Itaniumi v začetku 2003

Čeprav se prav generacija 64-bitnih procesorjev Itanium sploh ni obnesla, so kot kaže pred vrati boljši časi. IBM je tako sporočil, da bo svoje prve strežnike s procesorji Itanium 2 predstavil v prvem četrtletju 2003. V laboratorijih tako že deluje najzmogljivejši IBM-ov eServer xSeries 440, ki je opremljen s štirimi procesorji Itanium 2, vse skupaj pa krmili nastajajoči sistemski nabor EXA.

V drugem četrtletju naj bi nato prišla na dan druga faza, v kateri naj bi v strežnikih xSeries 440 ponudili kar tja do 16 procesorjev Itanium 2. Strežnik naj bi bil načrtovan tako, da ga bo mogoče uporabiti tudi z naslednjimi generacijami Itaniumov, ki jih razvijajo pod delovnimi imeni Madison in Montecito. Sočasno pa bo IBM še naprej razvijal tudi x440 z obstoječo 32-bitno procesorsko arhitekturo. V prvi polovici leta naj bi tako sistem razširili iz današnjih osem na skupno 16 procesorjev.

IBM trdi, da je strežnik x440 z Itaniumi tako rekoč že na voljo za proizvodnjo, dejansko pa jo bodo začeli šele tedaj, ko bo dovolj povpraševanja. Zaradi pomanjkanja sistemske programske opreme pa so za zdaj napovedi dokaj skromne. Gartner napoveduje, da bo leta 2004 prodanih le okoli 50.000 strežnikov s procesorji Itanium 2, do leta 2006 pa naj bi se ta številka povzpela le do okoli 168.000 sistemov, kar je le drobec tistega, kar danes proizvajalci prodajo z 32-bitnimi procesorji Pentium in Xeon. Vsi namreč čakajo, da Microsoft zaključi z razvojem 64-bitne različice strežnikov Windows in ob tem dokaže, da sistem lahko res zagotavlja zmogljivost in stopnjevano nadgradljivost, ki jo ponuja sama strojna oprema.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji