Objavljeno: 15.4.2003

IBM vnovič pripravlja svoj Office

IBM se pripravlja na predstavitev novega kompleta pisarniških programov, ki bo tekmoval s paketom Microsoft Office. Toda tokrat ne gre za neposredno tekmo, saj bo IBM-ova rešitev na voljo zgolj kot spletni program, dostopen prek spletnih dveri v podjetjih, kasneje pa morda tudi javno, prek IBM-ovih strežnikov. Novi paket, ki za zdaj še nima imena bo zagotovo vseboval urejevalnik besedil, preglednico in odjemalca za elektronsko pošto, najbrž pa še kaj drugega.

Izdelek so prvič najavili novembra, dokončali pa naj bi ga v drugem četrtletju 2003. Za razliko od Microsoftovega paketa bo IBMov novi izdelek namenjen tistim, ki ne želijo ali potrebujejo vseh lastnosti, ki jih nudi Microsoftov izdelek. Namesto tega ciljajo na preprostost uporabe in nizko ceno lastništva. Po sedanjih načrtih pa IBM novi program ne bo prodajal samostojno temveč v kompletu s strežnikom WebSphere Portal Server, s čimer želijo predvsem spodbuditi prodajo te družine izdelkov.

Pri izdelavi paketa aktivno sodeluje oddelek Lotus, ki tudi sicer ponuja svoj pisarniški komplet SmartSuite. Del tega, kar bo narejenega v spletni pisarni, bodo nato uporabili tudi v naslednjih generacijah Lotusovih izdelkov. IBM ima tudi načrte o širitvi ponudbe spletnih pisarniških rešitev, med prvimi pa je na vrsti sistem za obvladovanje dokumentacije.

IBM se vnovič podaja na trg, kjer ima Microsoft danes skoraj 90-odstotni delež. Toda mnogi proizvajalci skušajo s cenejšimi in preprostejšimi rešitvami poseči na ta trg, ki je še vedno cenovno zelo mamljiv. Poleg IBMa se z Microsoftovo ponudbo borijo tudi pri Sunu, kjer pravkar prenavljajo svojo različico paketa StarOffice. Tudi tu pa je v pripravi spletna različica, ki doslej ni doživela takega uspeha, kot je bilo pričakovano.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji