Objavljeno: 26.7.2003

IBM vrača udarec

IBM je začel akcijo, s katero namerava vrniti udarec, zadan s strani družbe SCO Group v sporu okoli kršitve pravic v okoljih Unix in Linux. Kot je znano, je SCO obtožil IBM kršitve licenčnih pravic, nedovoljene objave licenčne kode in kršitve pogodb, zaradi česar zahtevajo 3 milijarde dolarjev odškodnine.

Po tem, ko je bil IBM v celotnem sporu relativno tiho (čeprav je odločno zanikal obtožne navedbe), so zdaj začeli prek svojih prodajnih kanalov akcijo, s katero želijo razbiti ali vsaj omajati stališča družbe SCO. IBM trdi, da je SCO-jeva zahteva nična, saj je podjetje pred tem tudi samo prodajalo Linux z isto sporno kodo, to pa pomeni, da se je strinjalo z licenčnimi pogoji GPL. IBM hoče predvsem razbiti verodostojnost trditev in pokazati domnevno dvoličnost v obnašanju nasprotnika.

SCO se je na trditve že odzval in trdi, da IBMove trditve nimajo podlage. Predvsem skušajo uveljaviti razliko med licenčnimi pravicami in distribucijo, zato trdijo, da njihova distribucija Linuxa ne spreminja dejstev. Res pa je, da je SCO maja nehal prodajati svojo različico Linuxa. Analitiki so mnenja, da še zdaleč ni jasno, kdo ima povsem prav in napovedujejo dolgotrajno in živčno razpravljanje v sodnih dvoranah. IBM pa ne bo sam, saj se je proti družbi SCO obrnila tudi množica zagovornikov operacijskega sistema, ki v zahtevah vidijo načrt za spodkopavanje načel odprte kode.

http://www.ibm.com

http://www.sco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji