Objavljeno: 21.10.2004

IBM z 1,8 milijarde dolarjev dobička

IBM je tretje četrtletje zaključil z dobičkom in rastjo v skladu s predvidevanji analitikov. 1,8 milijarde dolarjev dobička za IBM pomeni 1% rasti na letni ravni, kar pa je dober rezultat ob upoštevanju dejstva, da so v četrtletju sklenili izvensodno poravnavo v višini 320 milijonov dolarjev zaradi spora glede pokojninskih skladov družbe. Promet v četrtletju je znašal 23,4 milijarde dolarjev, največjo rast prihodkov so zabeležili pri prodaji strojne opreme (12%), največji obseg pa pri prodaji storitev (11,4 milijarde dolarjev).

Med strojno opremo so največjo rast zabeležili na področju strežnikov xSeries, kjer se je promet povečal za 26%, prava zvezda pa so strežniške rezine, kjer so zabeležili povečanje kar 140% na letni osnovi. Najslabše se je godilo strežnikom družine iSeries, kjer so zabeležili 26% padec prodaje, kar pripisujejo tudi zamenjavi generacij izdelkov. Pri sorodnih sistemih pSeries (ti odslej uporabljajo enako strojno osnovo kot iSeries) je prodaja zabeležila skromno rast v višini 1%, vendar je prodaja bila po svetu dokaj neenakomerna, predvsem pa so v Evropi zabeležili padec v višini 17%.

Na področju programske opreme so pri IBMu zabeležili promet v višini 3,6 milijarde dolarjev, kar je 5% bolje kot v enakem obdobju leta 2003. Najbolje se je odrezal oddelek Tivoli (+17%), dobro pa je šlo tudi področju podatkovnih strežnikov DB2 (+15%). Pri izdelkih za skupinsko delo in elektronsko pošto (Lotus) so vnovič zabeležili padec in sicer v višini 6%. Po regijah so skoraj povsod zabeležili rast, razen v Evropi, kjer so zaradi neugodnih tečajnih razlik zabeležili skoraj nično rast. Trgi z največjo širitvijo pa so Rusija, Kitajska in Brazilija, kjer so dosegli rast čez 30%.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji