Objavljeno: 9.7.2002

IBM z Linuxom na Microsoftovem terenu

Nemška vlada je z IBM-om in nemškim distributerjem Linuxa SuSE podpisala pogodbo o popustu pri nabavi IBM-ovih računalnikov s SuSE-jevim Linuxom. Nemška vlada ima sicer podobno pogodbo sklenjeno tudi z Microsoftom.

Sama pogodba omogoča vsem uporabnikom v državni upravi lažji in cenejši dostop do računalnikov z Linuxom, vendar ne zavezuje državnih uradov k dejanskim nakupom. Kljub temu v Nemčiji pričakujejo, da se bo delež sistemov z Linuxom kar precej povečal, predvsem na področju strežnikov. Nemški vladi je pri pogodbi najpomembnejše, da so s to potezo omogočili bolj raznoliko računalniško okolje, s čimer se izogibajo >>monokulturam<<, ki so občutljive na iste varnostne luknje in enake načine vloma. Vsekakor pa je bilo pri izbiri ponudnika pomembno IBM-ovo sodelovanje s SuSE Linuxom, ki je nemško podjetje.

Iz Microsofta so to potezo nemške vlade komentirali s poudarjanjem siceršnjega odličnega sodelovanja med njimi in vlado, vendar pa postaja očitno, da se vse več držav odloča tudi za rešitve zasnovane na odprti kodi. Čeprav ima Microsoft bistveno prevlado na področju pisarniških programov, je Sun pričel svoj StarOffice tržiti zelo agresivno in pridobil pomembne stranke v kitajski in tajvanski državni upravi. Veliko pa je za Linux stori tudi IBM, saj deluje ta operacijski sistem na njihovih strežnikih v kitajskih poštah, na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo, v znanstveno-računalniškem centru za raziskave energije, v ameriškem vojaškem letalstvu in na ministrstvu za šolstvo v avstralskem Severnem teritoriju.

http://www.ibm.com

http://www.suse.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji