Objavljeno: 24.6.2002

IBM z novimi orožji v neposrednem boju za strežnike

Podjetje Dell je vse bolj uspešno na področju strežnikov, zlasti na segmentu manjših sistemov z Intelovo platformo. Toda IBM se ne namerava podrediti vse močnejšemu tekmecu in na agresivno cenovno politiko odgovarja z novimi modeli, ki so zmogljivejši in cenovno ugodnejši.

Prva novost je novi strežnik xSeries x235, ki vsebuje procesor Intel Xeon s taktom 2,2 GHz (v sistem pa je mogoče vgraditi tudi drugega), 512 MB velik pomnilnik, v taki izvedbi pa je okoli 14% cenejši od primerljivega strežnik družbe Dell. Strežnik je prvi v tem velikostnem razredu, ki ima vgrajena na osnovni plošči dva krmilnika Ultra320 SCSI, kar zagotavlja hitrejši prenos podatkov iz pomnilniških podsistemov. Strežnik ima tudi dve razširitveni mesti Active PCI-X, ki zagotavljata hitro komunikacijo s perifernimi karticami obenem pa tudi preprosto zamenjavo pri napakah.

Drugo orožje v boju s tekmeci je model xSeries x255, ki podpira do štiri procesorje Xeon, pri tem modelu pa IBM stavi tudi na napredne tehnologije, ki zagotavljajo nemotenost delovanja. Strežnik lahko tako samodejno zamenja pomnilnik, če posamezni modul odpove poslušnost, varnostne mehanizme pa je moč najti tudi na drugih področjih. Pohvali se lahko tudi z dobro razšiljivostjo, saj lahko v sam strežnik vgradimo kar do 880 GB diskovja.

V ZDA je model x234 na voljo za okoli 3.700 dolarjev (en procesor, 512 MB RAM, 18 GB disk), medtem ko je za začetno konfiguracijo strežnika x255 (dva procesorja, trije diski po 36 GB in 2 GB pomnilnika) treba odšteti 7.800 dolarjev.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji