Objavljeno: 4.3.2004

IBM združuje elektronsko pošto in trenutno sporočanje

IBM napoveduje, da bo v prihodnjih izdelkih za elektronsko pošto vgrajeval vse več funkcionalnosti programov za trenutno sporočanje. Integracijo preizkušajo s posebnim programom NotesBuddy, ki ga IBM uporablja za zdaj le interno v podjetju. NotesBuddy tako lahko pogovore s trenutnim sporočanjem shrani kot sporočila v poštnem predalu, kjer so na voljo za kasnejše pregledovanje, možno pa je tudi iskanje po vsebini. Program se zna tudi samodejno odločiti, ali bo sporočilo poslal kot elektronsko pošto ali trenutno sporočilo, kar je odvisno od trenutne prisotnosti prejemnika. Če je oseba za računalnikom, program preklopi na trenutno sporočanje. Izdelali so celo povezavo programa na telefonski sistem podjetja.

S tem pa se novosti še ne izčrpajo. IBM si prizadeva, da bi kar se da zmanjšal obremenitev uporabnikov pri sporočanju, hkrati pa povečal preglednost informacij. Tako so začeli uporabljati barve, ki označujejo, kdo je trenutno prisoten v sistemu. Zeleno obarvano ime v elektronskem sporočilu ali imeniku za trenutno sporočanje pomeni, da je sogovornik na voljo. Če pri vpisovanju novega sporočila ime naslovnika napišemo s kurzivno pisavo pomeni, da je sporočilo nujno in ga ob odsotnosti uporabnika pošljemo po alternativnih poteh, recimo sporočilu SMS ali odzivniku.

Pri IBMu so razmišljali tudi o preprostejšem delu z imeniku oseb. Namesto imena v sistemu NotesBuddy prikažejo še sliko osebe, kar je predvsem v večjih podjetjih zelo v pomoč. Tudi tu barvna slika pomeni, da je oseba na voljo, črno-bela pa, da je oseba odsotna. Če se v NotesBuddyu s kazalcem miške premaknemo na sliko ali ime osebe, se v posebnem okneu prikažejo podatki o njej, med drugim telefonske številke.

Projekt NotesBuddy je torej projekt, s katerim želijo povezati najboljše elemente elektronske pošte in trenutnega sporočanja, ki je v podjetjih pogosto tehnološki otok, ločen od ostalih. Za zdaj IBM nima načrtov, da bi NotesBuddy ponudil kot samostojen program, saj bodo funkcionalnosti selili v druge izdelke. Zadnja različica odjemalca Lotus Notes tako že vsebuje preverjanje prisotnosti prejemnika. Če je oseba na voljo, se ob elektronskem naslovu prikaže posebna ikona za zagon programa za trenutno sporočanje. Podobno integracijo načrtujejo tudi drugi ponudniki, med drugimi tudi Microsoft.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji